Ga naar de inhoud
NAVO-top

Handen schudden onmisbaar voor wereldleiders: 'Symbool voor vriendschap'

Mark Rutte en president Joe Biden schudden elkaar de hand op de NAVO-top Beeld © ANP

Tijdens de NAVO-top werden vandaag weer volop handen geschud. Waar sommigen een handdruk hebben ingeruild voor een boks, elleboog of knikje schudden wereldleiders elkaar weer volop de hand. En dat na een periode dat handen schudden 'not done' was. Kunnen politici niet zonder?

De wereldleiders lijken er geen moeite mee te hebben om elkaars handen weer te schudden en zouden het ook niet snel inruilen voor bijvoorbeeld een boks. En dat is heel logisch, weet diplomatiek deskundige Robert van de Roer. "Lichaamstaal is heel belangrijk in de diplomatie. Met een handdruk kun je veel verschillende dingen duidelijk maken", zegt hij tegen EditieNL.

Zo bracht Rutte bij de ontmoeting met de Turkse president Erdogan afgelopen week een speciale boodschap over met zijn handdruk, denkt Van de Roer. "Rutte zei hiermee tegen Erdogan: 'De wereld heeft je nodig'."

Onmisbaar

Het schudden van handen is historisch gezien een belangrijk moment geworden. Zoals de handdruk tussen Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un. Die leidde tot een betere sfeer tussen de landen. "Een handdruk staat symbool voor vriendschap en toenadering. Door dat voor het oog van de pers te doen, laat je ook aan de wereld zien dat je een goede band hebt", legt lichaamstaaldeskundige Frank van Marwijk uit.

Na
Lees ook:
Na corona: 'Handen schudden komt weer terug, drie zoenen geven niet'

Ook al konden we twee jaar geen handen schudden door corona, blijft het een symbool voor vriendschap. "Het is er zo ingesleten bij ons. Door die onuitgesproken bijbetekenissen is het een heel belangrijke vorm van communicatie geworden", vertelt Marwijk.

Daarom zullen coronabegroetingen als een boks of ellenboog niet zo snel als vervanging kunnen dienen. "Die hebben niet dezelfde betekenis als de handdruk heeft. Handen schudden is gewoon onmisbaar voor wereldleiders en politici."

Machtsverhouding

ANP fotograaf Evert Jan Daniels probeert deze belangrijke en symbolische begroetingen vaak vast te leggen. "Die momenten wil je wel graag op camera hebben. Het bevestigt dat ze elkaar hebben ontmoet en vriendelijke bejegenen", zegt hij tegen EditieNL. Wat hem opvalt is dat wereldleiders een handje van hebben om op verschillende manieren elkaar de hand te schudden.

Vind
Lees ook:
Vind jij handen schudden op verjaardagen vies? 'Het is juist gezond om te doen'

Lichaamstaaldeskundige Marwijk legt uit waarom dat zo is: "Je kunt een handdruk ook gebruiken om een machtsverhouding uit te drukken. Wanneer de handpalmen recht naar voren wijzen, is het een gelijkwaardige handdruk. Een bazig type zou zijn of haar handpalm meer naar beneden laten wijzen. Dat is een teken van dominantie."

Ex-president Trump deed juist het tegenovergestelde. Hij richt zijn handpalm vaak omhoog. Dat werkt uitnodigend. "Er valt dus genoeg op te maken uit een simpele handdruk", vertelt Marwijk.