Ga naar de inhoud
Meditatie in museum

Naar Van Gogh kijken goed voor mentale gezondheid: 'Je wordt er mindful van'

EditieNL-verslaggeefster Annemarie Landman kijkt naar Van Gogh Beeld © EditieNL

Naar een museum gaan is allang niet meer om een regenachtige zondagmiddag mee in te vullen. Als het aan het Van Gogh Museum ligt gaan bezoekers er ook heen om aan hun mentale gezondheid te werken. Je zou er namelijk psychische klachten mee kunnen verhelpen of voorkomen.

Het museum organiseert een gezondheidsprogramma met onder meer workshops en mindfulness-sessies. Samen met een trainer kijk je naar de schilderijen om er mindful van te worden.

Maryvonne
Lees ook:
Maryvonne geeft mindfulnesstraining aan kinderen: heeft dat zin?

"Bij mindfulness brengen we vaak de aandacht naar de beweging van de ademhaling", legt minfulnesstrainer Jolien Posthumus uit aan EditieNL. "Maar je kunt die aandacht ook verleggen naar het zintuig 'kijken'. En hoe fijn is het om dat te doen met een kunstwerk van Vincent van Gogh."

Specifiek de schilderijen van Van Gogh lenen zich goed voor dit project. "Omdat Vincent dit schilderde in tijden dat het niet zo goed met hem ging. Hij vertelt een heel mooi verhaal in zijn schilderijen dat ook vandaag de dag nog zo evident is. Hij stelt als het ware de vragen 'hoe gaat het met mij en hoe gaat het met jou?' En ook: 'hoe kunnen we beter voor elkaar zorgen?'"

Werk
Lees ook:
Werk Van Gogh geveild voor recordbedrag van 31 miljoen euro

Of iedereen die naar het schilderij kijkt dit eruit zal halen is nog maar de vraag. Maar toch kan kijken naar een schilderij wel degelijk invloed hebben op ons gemoed. Wetenschapsjournalist Mark Mieras legt uit hoe dat komt: "Kunst heeft een positief effect op de mentale gezondheid. Mensen die naar een museum gaan hoeven minder vaak naar de dokter. Ze zijn ook gelukkiger. Kunst activeert een bepaalde tak van ons zenuwstelsel, waardoor je minder gevoelig bent voor negatieve effecten."

Meditatie

Kunst leent zich ook goed voor mindfulness-sessies, verwacht hij. "Ik denk dat het aardig is dat mensen die in het museum zijn daar ook kunnen mediteren."

Mindfulnesstrainer Posthumus helpt bezoekers daarbij. Door eerst de ogen een moment te sluiten en daarna gefocust naar het schilderij te kijken. "Het is eigenlijk – zoals we in de mindfulness zeggen – een overgangsmoment van een modus van 'doen' naar een modus van 'zijn'."

Wie het zelf wil proberen kan in april en mei naar het Van Gogh Museum.