Ga naar de inhoud
Kindness Collective Nijmegen

500 positieve teksten onder de autoruit: 'Je wordt er zelf ook gelukkiger van'

Positieve briefjes onder de ruit Beeld © Kindness Collective Nijmegen

Supporters van de wedstrijd NEC-Sparta Rotterdam kregen afgelopen weekend een briefje cadeau onder de ruitenwisser. En nee, het ging niet om een boete. Het zijn briefjes met daarop een positieve tekst om een lach op het gezicht van de supporters te toveren. "Je wordt zelf gelukkiger als je iets voor een ander doet."

Het Kindness Collective Nijmegen zit achter de actie. Al drie jaar lang verrassen ze mensen met een klein gebaar. "Het kan gaan om briefjes in de brievenbus, het uitdelen van plantjes en chocolade of door gelukspoppetjes achter te laten in de trein", vertelt Rosalie van Woezik aan EditieNL.

Hart onder de riem

Het ontstaan van het Kindness Collective Nijmegen ligt bij socioloog Lerrie Grooten. "Hij is altijd al geïnteresseerd in dit soort initiatieven. Zo deed hij er eens een maand lang zo veel mogelijk. Ik heb hem toen ontmoet en vervolgens zijn we samen activiteiten gaan organiseren."

Oekraïense
Lees ook:
Oekraïense vluchtelingen krijgen gratis knipbeurt: 'Huilen van blijdschap'

De Nijmeegse positiviteitsorganisatie staat niet op zichzelf. Geluksexpert van het CHAP Happiness Institute, Patrick van Hees, signaleert er steeds meer: "Vooral sinds het uitbreken van de coronacrisis zijn er meer mensen die een ander helpen om zo een hart onder de riem te steken of om de ander op te vrolijken, zoals een quiz om geld in te zamelen of koken voor buurtgenoten."

Onwennig gebaar

Ondanks dat een gebaar aardig is bedoeld, vinden we het weleens onwennig. "Mensen kunnen achterdochtig zijn en vragen zich af: 'waarom geef jij mij iets, moet ik iets teruggeven?' We zijn sociale wezens en voelen ons vaak verplicht iets terug te geven", legt Van Hees uit. Dit herkent ook Rosalie. "Soms vragen ze zich af of ik iets aan ze wil verkopen, maar als ze dan horen dat het zomaar is, reageren ze juist extra enthousiast en verrast."

Iets voor een ander doen

Je maakt de ander blij met jouw actie en ook jezelf. Geluksexpert Van Hees legt uit: "Er is een mooie uitspraak van Shakespeare: 'Geluk is als parfum: wij kunnen het niet over een ander uitsprenkelen zonder dat er enige druppels op onszelf vallen.' Het citaat laat zien dat je er zelf gelukkiger van wordt als je iets voor een ander doet."

Er zijn ook onderzoeken die dit bekrachtigen: "Zo moest een groep mensen een cadeau voor iemand anders kopen, en een andere groep moest een cadeau voor zichzelf kopen. De groep die iets voor een ander kocht, werd daar gelukkiger van." Ook versterkt het volgens Van Hees de band tussen mensen, "en het vertrouwen in de medemens."

Ook Rosalie van Woezik merkt dit: "Het begint al als ik de stad in fiets om bijvoorbeeld plantjes uit te delen. Ik kijk dan toch anders om mij heen, geniet meer van alles wat ik zie." Ze zou dan ook graag anderen dit geluk gunnen: "Het zou mooi zijn als meer mensen af en toe iets zomaar voor een ander doen: voor de ander, maar ook voor jezelf."