Schonere lucht in New York

Verklik de vervuiler: 'Auto laten draaien slecht voor milieu'

22 maart 2022 16:10 Aangepast: 22 maart 2022 16:18
Mattijn Nederend, autojournalist bij TopGear Beeld © EditieNL

Wie in New York stilstaande vrachtwagenchauffeurs met draaiende motoren verklikt, kan daar goed geld mee verdienen. De Amerikaanse stad wil een schonere lucht en schakelt daarvoor de hulp in van burgers. Zou dit ook een idee zijn voor Nederlandse steden?

Zo werkt het: als een commercieel voertuig, zoals een bestelbus of vrachtwagen, langer dan drie minuten, en bij scholen langer dan een minuut, geparkeerd staat met een ronkende motor, moet je er een video van maken en opsturen. Dat schrijft The New York Times. Je kunt dan 25 procent van de boete ontvangen die de bestuurder van het voertuig daarvoor moet betalen. Dat komt neer op 87,50 dollar bij een boete van 350 dollar.

Benzineverbruik  

Als je de auto stationair laat draaien, verbruik je onnodig benzine en dat is slecht voor het milieu. Als de auto bijvoorbeeld voorverwarmt voordat je gaat rijden, verbruik je al snel zo'n drie liter benzine per uur. Als je de auto stationair laat draaien terwijl de airco uitstaat, kost het gemiddeld een liter per uur.

In Nederland is het stationair laten draaien van je motor niet verboden. En dat is niet heel gek, denkt Mattijn Nederend, autojournalist bij TopGear. "Tegenwoordig hebben veel auto's een start-stopfunctie. Als je dan bijvoorbeeld voor een stoplicht staat, slaat de auto automatisch af", zegt hij tegen EditieNL. Daardoor komt het minder vaak voor dat auto's onnodig benzine verbruiken en uitstoten.

Onderhoudsbeurt 

Maar niet alle auto's hebben zo'n functie. "Bij schakelauto's moet je er actief op letten dat je de motor uitzet als je stilstaat", legt Nederend uit. Als je dat niet doet, is het niet alleen slecht voor het milieu maar ook voor de auto zelf. "Je moet het zien als gebruik. Je zal eerder een onderhoudsbeurt nodig hebben als je de motor veel stationair laat draaien."

Dashbord met kilometerstand Dashbord met kilometerstand

Het lastige daaraan is dat je normaal gesproken op basis van je kilometerstand bepaalt wanneer een onderhoudsbeurt nodig is. Maar als de motor stationair draait, komen er geen kilometers bij op de teller. "Politieauto's in de Verenigde Staten hebben daarom ook een aparte meter voor het stationair draaien."

Zware verkeersovertreding

Onnodig de motor laten draaien is dus slecht voor het milieu, de portemonnee en de auto. Toch is het volgens verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen geen goed idee om het idee van New York over te nemen. "Ik denk niet dat het de gemoedelijkheid ten goede komt als je elkaar gaat aangeven. Moeten we dat wel willen?" vraagt hij zich af.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Huis bouwen met autobanden: wonen in ecodorp razend populair

Hij denkt dat het verklikken bij een zwaardere verkeersovertreding wel haalbaar is. "Als iemand echt een verkeersovertreding maakt die anderen in gevaar brengt, vindt iedereen het prima om die persoon aan te geven. Maar in dit geval heb je er zelf niet veel last van natuurlijk", zegt Tertoolen tegen EditieNL.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore