Nunspeet

Wat als de wolf dichterbij komt? 'Langs de weg waar onze kinderen fietsen'

22 maart 2022 15:09 Aangepast: 23 maart 2022 10:53
De wolf liep over een weg in Nunspeet Beeld © Twitter

Wolven die door woonwijken of over de weg lopen. De wolf maakte een paar jaar geleden zijn intrede in Nederland en steeds vaker zien we filmpjes opduiken waarbij het roofdier wel erg dichtbij mensen komt. Zoals deze week in Nunspeet. "Ben ik een overbezorgde moeder als ik dit ronduit eng vind?" zette Dirma van Engelen bij een filmpje van de wolf. Is het reden tot zorg?

"Ik vind het een prachtig dier, laten we dat voorop stellen", vertelt Dirma van Engelen aan EditieNL. Ze plaatste het filmpje van de wolf op Twitter. "Lopend langs de weg waar onze kinderen overdag fietsend langsgaan", zette ze erbij.

Een eng idee, vindt Dirma. "Als een wolf zo dicht in de leefomgeving van mensen komt... is dat wel zo verstandig? Je kan je afvragen of ons gebied geschikt is voor wolven", zegt ze.

Al is het volgens Dirma niet zo dat iedereen in Nunspeet echt bang is voor de wolf. "De een vindt het prachtig, de ander vindt het eng. Maar leerlingen fietsen hier voor half acht 's ochtends al door het bos, die kinderen vinden het denk ik wel spannend. Die wolven vallen vast niet meteen aan, maar wil je dit?"

Angstig

Wolvendeskundige Maurice La Haye van de Zoogdiervereniging zegt dat de wolf geen bedreiging is voor mensen. "Onze primaire reactie is paniek. Eigenlijk zaaien we angst door filmpjes te maken en rond te sturen. We moeten leren de wolf niet te zien als gevaarlijk", vindt La Haye. En of ons land geschikt is? "De wolf vindt van wel." Al vertrekken jonge wolven soms ook weer naar het buitenland om daar nieuw leefgebied te zoeken.

Dat we angstig zijn komt volgens de wolvendeskundige door de emotie die we voelen bij wolven. "Dat komt door sprookjes en verhalen over weerwolven", denkt hij. "De kans dat een kind gepakt wordt door een hond is veel groter."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Janet filmde wolf in Brabantse woonwijk: 'Bijzonder moment'

Dat beaamt Glenn Lelieveld, coördinator van het Wolvenmeldpunt. "We vinden het eng, het is een onderbuikgevoel bij het zien van die wolf", zegt hij. Dat gevoel is anders dan de daadwerkelijke ervaring als we een wolf tegenkomen. "Het gebeurt nooit dat een wolf echt dichtbij komt. Je ziet ze wel, maar hij kijkt en loopt weg. Jouw aanwezigheid is voor een wolf al voldoende om af te taaien."

Rustig blijven

Maar wat moet je doen als je toch een wolf van dichtbij tegenkomt? "Rustig blijven, de ruimte geven en laten zien dat je niet bang bent voor de wolf", vertelt La Haye. "Als-ie toch dichterbij komt, maak je dan groot en roep om brand. Dat is om andere mensen erbij te vragen. Hoe meer mensen, hoe banger de wolf."

Wolvendeskundige Maurice La Haye Wolvendeskundige Maurice La Haye

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore