Ga naar de inhoud
Bevallingssets

Verloskundige Irina gaat zwangere Oekraïners helpen in Polen

Irina Coopmans bij de ingezamelde spullen voor de Poolse stichting Well Born Association Beeld © Eigen foto

Vrouwen die moeten bevallen in schuilkelders zonder goede zorg. De beelden zijn onverdraaglijk voor verloskundige Irina Coomans. Daarom zamelt zij nu samen met haar Poolse collega medische spullen en geld in om gevluchte Oekraïense vrouwen in Polen te helpen. Volgende week vertrekken de verloskundigen met de eerste lading spullen naar Warschau. "Zonder goede spullen en kennis kan een geboorte veel gevaren met zich meebrengen."

Irina is verloskundige en manager bij de opleiding Vroedkunde aan de Thomas More Hogeschool in Turnhout. Ze voelde zich erg machteloos bij het zien van de 'afschuwelijke beelden'. Toen ze in contact kwam met haar Poolse medeverloskundige Magda Stankiewicz, wist ze wat haar te doen stond.

"Zij heeft nu haar eigen praktijk in Rotterdam, maar ze heeft daarvoor in Polen gewerkt. Ze staat daarom in contact met de stichting Well Born Association die hulp biedt aan Oekraïense vrouwen die zwanger zijn of al zijn bevallen. Daarom gaan we naar Polen om die te steunen", vertelt Irina tegen EditieNL.

Bevallingssets

En dat is hard nodig, weet ze. Want als een vrouw zwanger is of moet bevallen zonder de juiste informatie, zorg en middelen kan er veel misgaan. "Je hebt natuurlijk een grotere kans op infecties voor zowel de moeder als het kind. Ook kunnen ziektes makkelijker over het hoofd gezien worden en krijgen zwangere vrouwen geen echo's. Dat zorgt voor ongecontroleerde zwangerschappen", legt Irina uit.

Roy
Lees ook:
Roy gaat in prinsessenjurk lesgeven voor Giro555: 'De leerlingen gaan helemaal los'

Volgende week vertrekken Irina en Magda daarom naar Polen. Met behulp van twee transportbedrijven gaan er ook twee vrachtwagens met spullen die kant op. De wagens worden volgeladen met bevallingssets. Daarin zitten alle benodigdheden om hygiënisch en veilig te kunnen bevallen. Daarnaast worden ook medische benodigdheden als steriele handschoentjes en gaas meegenomen.

"We krijgen veel spullen van bijvoorbeeld apotheken en andere verloskundepraktijken. Met het geld dat we ophalen met de inzamelingsactie kunnen we die spullen ook zelf kopen. Gelukkig krijgen we veel steun. Het gaat ons natuurlijk allemaal aan het hart."

Spreekuren

Maar alleen spullen zijn niet genoeg, denken de verloskundigen. "Tuurlijk helpen de medische materialen al veel, maar ze hebben ook informatie en uitleg nodig", legt Irina uit. Daarom werken ze aan Oekraïens informatiemateriaal met uitleg over de bevalling en het materiaal.

Daarnaast willen Irina en Magda spreekuren opzetten met lokale verloskundigen in de opvangcentra, zodat de vrouwen goede informatie en ondersteuning kunnen krijgen. Daarvoor gaan ze naar Polen toe. "Magda kent daar een verloskundige die bereid is mee te werken. Wij kunnen het dan financieren met het geld dat we hier ophalen."

Geert
Lees ook:
Geert en Bape vangen Oekraïens gezin met 16 poedels op: 'Drukke boel'

Daarvoor gaan Irina en Magda 31 maart eerst langs bij de stichting en Oekraïense vluchtelingen in Polen. "Dan pas kunnen we zien waar en hoe alle materialen worden opgeslagen, hoe we de spreekuren kunnen organiseren en hoe we de hulp het best kunnen aanbieden. Het voelt als onze plicht om te helpen", zegt Irina tegen EditieNL.