Ga naar de inhoud
Eerste voorjaarsgeboorte

Kameel geboren in DierenPark Amersfoort: 'Laat zich goed horen'

Beeld © DierenPark Amersfoort

Babynieuws uit DierenPark Amersfoort: daar is vanochtend vroeg een kameeltje ter wereld gekomen. Het pasgeboren jong is een vrouwtje en heeft de naam Raya gekregen. Het is de eerste voorjaarsgeboorte in de dierentuin. "Wie weet verwelkomen wij dit jaar meer jonge dieren."

Het jong drinkt goed en loopt rond in het verblijf, onder de hoede van haar moeder Rosa. Dat het kameeltje al op haar eigen poten staat is volgens dierverzorger Corine de Ruiter belangrijk: "In het wild is een kameel kwetsbaar als het dier op de grond blijft liggen." Wilde kamelen hebben het namelijk niet overal makkelijk: in de Gobiwoestijn in Mongolië en China worden ze met uitsterven bedreigd dankzij stropers en droogte.

Kamelenmelk
Lees ook:
Kamelenmelk maakt opmars: 'Gezond alternatief voor koemelk'

Moeder Rosa heeft een lange zwangerschap achter de rug: de draagtijd van kamelen is twaalf tot dertien maanden. Raya drinkt nu nog melk bij de moeder maar zal al snel vast voedsel eten. "Jonge kameeltjes proberen dan overal op te knabbelen."

Mekkeren

Het kamelenjong is met de rest van de groep kamelen te bewonderen in DierenPark Amersfoort. "Het is niet alleen te spotten, maar ook af en toe goed te horen", zegt de dierenverzorger. "Volwassen kamelen maken verschillende soorten grommende geluiden: hoge blaten, luide balgen en rommelend gebrul. Het jong laat van zich horen door hard en hoog te mekkeren."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore