Een bijzondere speech in onze Tweede Kamer. De Oekraïense president Volodimir Zelenski gaat de Nederlandse regering toespreken via een videoverbinding. Dit heeft hij sinds het begin van de oorlog in Oekraïne al bij verschillende andere landen gedaan. Wanneer hij dit gaat doen is nog niet bekend. Wat kunnen we verwachten?
Het initiatief voor de toespraak komt van Zelenski zelf, vertelt politiek verslaggever Frits Wester. "Het is zeer uitzonderlijk dat een buitenlands staatshoofd de Tweede Kamer in Nederland toespreekt", zegt hij tegen EditieNL.
Extra steun
Hij vermoedt dat de toespraak volgende week zal zijn, maar over de datum is nog niets bekend. Vermoedelijk zal Zelenski Nederland in de toespraak bedanken voor de steun. "Maar het zal voornamelijk een verzoek zijn voor extra hulp en sancties. Waar het precies om gaat, weten we niet", aldus Wester.

Een tactische manier van handelen, vindt communicatiedeskundige Lars Duursma. "Ik denk dat dit veel effect gaat hebben. Hij doet die toespraken altijd vrij emotioneel. Hij vertelt wat er allemaal aan de hand is, maar vermeldt er ook concreet bij wat voor steun hij nodig heeft. Het Amerikaanse congres heeft zo ook 800 miljoen euro aan militaire steun toegezegd."
Inspelen op emotie
Grote kans dat Nederland ook bereid is om hem tegemoet te komen, denkt Duursma. "Hem alleen al zien zitten heeft veel impact op de emotie. Het feit dat hij – ongeschoren in zijn olijfgroene shirt – in een stad zit die gebombardeerd wordt geeft cachet aan de toespraak."
Toespraken in de Kamer
Dat een buitenlands staatshoofd of een regeringsleider wordt uitgenodigd om een toespraak te houden, komt nauwelijks voor. Er zijn maar een paar wereldleiders die de Oekraïense president voorgingen. Zo sprak de Britse Winston Churchill in 1946 de Eerste en Tweede Kamer toe vanuit de Ridderzaal. In 1997 deed koning Hoessein van Jordanië dat in de vergaderzaal van de Eerste Kamer, net als de Israëlische president Shimon Peres in 2013.
Bron: Parlement.com
De manier waarop hij zijn toespraak zal doen durft Duursma al te voorspellen. "Hij heeft daar een vaste manier voor gevonden. Hij vertelt modulair hoe de oorlog verloopt: op dag één gebeurde dit, op dag twee gebeurde dat. Maar hij voegt er ook iets persoonlijks aan toe: in Engeland noemde hij bijvoorbeeld Churchill en Shakespeare, in de Verenigde Staten deed hij dat met 9/11."
Betrokken bij Oekraïne
Zelenski's manier van vertellen draagt volgens de communicatiedeskundige veel bij aan de steun voor Oekraïne. "Hij laat zien dat de Oekraïners zich kranig verweren, à la David versus Goliath. Dat zorgt ervoor dat we ons veel meer betrokken voelen bij Oekraïne. Georgië en Tsjetsjenië zijn ook conflicten geweest, maar weet jij nog wie daar de regeringsleiders waren?"
