Ga naar de inhoud
Zwerfafval

Doneer je statiegeld: Eindhoven plaatst doneerringen op prullenbakken

Een DoneerRing om een prullenbak Beeld © The Happy Activist

Geen plastic flesjes meer in de prullenbak, maar eromheen. Dat is het idee van de DoneerRing, een ijzeren ring rond vuilnisbakken waar mensen hun flesjes in kunnen zetten. Andere mensen kunnen die flesjes weer verzamelen en inleveren voor statiegeld. "Het is niet alleen voor daklozen of zwervers, maar ook voor kinderen die een extra zakcentje willen verdienen." Eindhoven is één van de eerste steden die de ringen plaatst.

Het idee van de DoneerRing is over komen waaien vanuit Duitsland. Matthijs Jaspers kwam via zijn platform The Happy Activist in aanraking met een Duits colamerk. Dat voert campagne om plasticflesjes niet in de prullenbak te gooien, maar ernaast te zetten. "Want plastic en statiegeld horen niet thuis in de prullenbak", vertelt Jaspers. Toen hij zag dat daar in Duitsland ringen voor gebruikt worden, ging het balletje rollen.

Wakker schudden

"We hebben bij Duitse producenten DoneerRingen laten maken voor alle soorten vuilnisbakken die we in Nederland kennen en maakten een oproep voor gemeentes om hieraan mee te doen", legt Jaspers uit aan EditieNL. Het doel is om op een laagdrempelige manier mensen te informeren over zwerfafval en statiegeld. "We willen de flesjes niet zien op straat of in de prullenbak waar ze niet gerecycled kunnen worden. Nu kunnen mensen hun statiegeld als het ware doneren aan iemand anders. We denken dat dat stimuleert."

De actie is hoog nodig, denkt Jaspers. "Veel mensen weten misschien niet eens dat op de kleine flesjes nu ook statiegeld zit of hebben geen zin om die voor vijftien cent in te leveren. Met het idee dat je anderen helpt, schudt het mensen misschien wakker." In Duitsland lijken de ringen al een succes. "Daar halen mensen dagelijks de flesjes op om er eten van te kunnen kopen en is er minder zwerfafval op straat."

Win-winsituatie

Zo'n negen gemeentes hebben zich aangemeld voor de pilotactie. In Breda waren ze al te vinden en deze week volgde ook Eindhoven. "In deze ringen kun je je plastic statiegeldflesjes kwijt en scheid je je flesjes dus van het overige afval. Ook leveren de flesjes een extra zakcentje op voor degenen die het kunnen gebruiken. Een win-winsituatie dus!" schrijft de gemeente Eindhoven trots op Instagram.

Strijd
Lees ook:
Strijd tegen zwerfafval: McDonald's beloont mensen die troep opruimen