Ga naar de inhoud
Dealen op social media

Kinderen aan de nicotinezakjes: 'Opstapje richting verslaving'

Teamcoach jongerenwerk Jerrol Lashley met een blikje nicotinezakjes Beeld © EditieNL

Zakjes met nicotine zijn populair onder jongeren. De zakjes zijn gevuld met kruiden of poeder en nicotine, wat je tussen je voortanden en bovenlip stopt. Je lichaam neemt de nicotine daardoor snel op. Volgens het Trimbos-instituut wordt het spul zelfs in groep 8 al gebruikt. Een zorgelijke ontwikkeling, vindt het instituut. "Het is een opstapje richting een nicotineverslaving en roken."

Het doet je misschien denken aan het Zweedse snus, maar het is niet hetzelfde. "Daar zit echt tabak in", legt arts Esther Croes van het Trimbos-instituut het verschil uit. "Dit zijn zakjes nicotine: er zit een poeder in waar de nicotine overheen gesproeid is. Het is illegaal als er meer dan 0,035 milligram nicotine inzit."

Dealen op social media

De meeste van die zakjes en bakjes zijn volgens Croes dus verboden, maar er is nog steeds handel. "Het valt schooldirecteuren en mentoren op dat het op verschillende plaatsen wordt gebruikt op de middelbare school. Ook zagen mensen dat je het overal online kan krijgen", aldus Croes. "Er gaan verhalen dat het ook op basisscholen rondgaat."

E-sigaretten
Lees ook:
E-sigaretten met smaakjes worden definitief verboden

Teamcoach jongerenwerk Jerrol Lashley van Stichting Netwerk Hoorn merkt dat ook. "We zien illegale nicotinezakjes, die in straattaal wel snus worden genoemd, bij jongeren en zelfs bij basisschoolleerlingen. We zien een stijging in het gebruik: de leeftijd gaat omlaag en op social media wordt gedeald."

Groeiend probleem

De soort waarin gedeald wordt is volgens Lashley verboden. "Die kan je niet in de winkel halen, er zit meer nicotine in dan wat mag en daarom gaat het via social media." De jongerenwerker vindt het een zorgelijke ontwikkeling: "In Hoorn zien we het veel voorkomen. We trekken erover aan de bel en willen dat ouders en docenten het herkennen als een groeiend probleem. We praten erover met jongeren, ouders en docenten en willen duidelijk maken wat de gevolgen zijn."

Hartkloppingen en verslaving

Die gevolgen zijn niet mis. "Hartkloppingen, hoge bloeddruk en je maagdarmstelsel gaat sneller werken", zegt Croes van het Trimbos-instituut. Maar de meeste zorgen zijn er om verslaving. "We vinden elk product met nicotine voor kinderen ongeschikt. Het is een soort opstapje richting een nicotineverslaving en roken. Hoe jonger je verslaafd raakt, hoe ernstiger de verslaving kan worden en hoe moeilijk je eraf kan komen."

Ouders moeten volgens de arts dus alert zijn. "Voorlichting is niet altijd wenselijk: je kan daarmee ook juist de interesse aanwakkeren."