Ga naar de inhoud
Rauwe cacao

Elisabeth organiseert cacaoceremonies: 'Het voelt als spiritueel wijntje'

Elisabeth geeft cacaoceremonies Beeld © EditieNL

Cacao kennen we als het belangrijkste ingrediënt van chocolade, maar ook in pure vorm wordt het gebruikt. Er zijn zelfs speciale ceremonies waarbij cacao wordt gebrand en opgedronken, wat een positief effect op je gezondheid zou moeten hebben. "Ik zie het als een soort spiritueel wijntje." Is cacao echt zo'n wondermiddel?

In Nederland zijn tientallen organisaties waar je een cacaoceremonie kan volgen. Daar wordt onder begeleiding cacao gebruikt als een spiritueel middel. "Het werkt als een hartopener", legt ceremoniebegeleider Elisabeth Eva Wadle uit aan EditieNL.

Ontspannen

Elisabeth legt uit hoe een ceremonie in zijn werk gaat: "Elke ceremonie is een andere beleving. Ik open de ceremonies altijd officieel met de drum en het zetten van intenties. Daarna schenk ik de cacao in en wordt het gedronken. Iedereen is dan in zijn eigen bubbel. Slokje voor slokje nemen ze de cacao tot zich." Tot slot is het een kwestie van wachten tot het inwerkt.

Zo
Lees ook:
Zo nuttig zijn cacaodoppen in de tuin

Belangrijk is om met een bepaalde intentie de ceremonie in te gaan, vindt de ceremoniebegeleider. "Meestal gaan we de ontspanning in. Dat doen we bijvoorbeeld met muziek of klankschalen." Als de cacao is ingewerkt worden verschillende oefeningen gedaan om te ontspannen.

"Je merkt dat je systeem veel meer openstaat waardoor je een diepere verbinding met jezelf en je omgeving kunt ervaren. De meeste deelnemers voelen warmte en liefde, maar er kan ook zeker oud verdriet of een andere emotie vrijkomen", legt Elisabeth uit aan EditieNL. 

Cafeïneliefhebbers

Maar wat voor effect heeft cacao dan echt op je lichaam? Voedingsexpert Jonathan Klaassen vertelt dat cacao een aantal stoffen bevat die de gezondheid stimuleren. "Zo zitten er stoffen in die lijken op cannabis. Het is ook heel voedzaam en gunstig voor je lichaam." Hij denkt dat veel mensen cacao associëren met chocola, waardoor ze niet doorhebben dat het een gezond product is. "Bij chocolade wordt er natuurlijk suiker aan toegevoegd, maar rauw is dat niet zo."

Mars
Lees ook:
Mars en Milka smeken Brussel om strenge regels cacaohandel

Ook voor cafeïneliefhebbers is het volgens de voedingsexpert goed om cacao aan je dagelijkse eetschema toe te voegen. "Bij grote hoeveelheden cafeïne kunnen mensen zich onrustig voelen. Dat gevoel heb je snel na een kopje koffie, omdat er best veel cafeïne in koffiebonen zit. In cacaobonen zit veel minder en gaat de cafeïne geleidelijk je systeem in", zegt Klaassen tegen EditieNL.