Ga naar de inhoud
Kapper in De Rijp

Oekraïense vluchtelingen krijgen gratis knipbeurt: 'Huilen van blijdschap'

Een kapster van kapsalon Design Line knipt een Oekraïense jongen Beeld © EditieNL

In het dorpje Rijp in de gemeente Alkmaar worden Oekraïense vluchtelingen in de watten gelegd. In een kapsalon vlakbij het opvangcentrum kunnen zij terecht voor een gratis knipbeurt. En dat zorgt voor bijzondere reacties: "Een meneer moest huilen van blijdschap omdat we het haar van zijn kinderen hadden geknipt."

Het gratis knippen van Oekraïense vluchtelingen is een spontaan initiatief van Margreet Boot, de eigenaresse van kapsalon Design Line. "Toen ik dinsdagochtend aan het werk was, vroeg een Oekraïense man hoe duur het is om zijn kinderen te laten knippen. Nadat ik de prijzen had opgenoemd ging de man weer weg", vertelt Boot aan EditieNL. "Eigenlijk best logisch bedacht ik me later, want een knipbeurt in Oekraïne kost misschien drie of vier euro en bij ons rond de twintig euro."

Zo kwam de kapster op het idee om de Oekraïners een handje te helpen. "Ik had het gevoel dat ik iets voor hem moest doen", zegt Boot. Ze nam contact op met hotel De Rijper Eilanden, waar de vluchtelingen worden opgevangen, en vroeg of er twee kapsters die kant op mochten komen. "Dat vond de vrouw die ik sprak een heel leuk idee dus gingen twee van onze dames met scharen, tondeuses en kapmantels die kant op."

Kippenvel

Nog geen kwartier later stonden de twee kapsters weer op de stoep. "Iemand in het hotel dacht toch dat het niet zo'n goed idee was dus waren ze weer teruggestuurd." Maar de klanten die het verhaal in de kapsalon hadden meegekregen wilden het niet zomaar laten gaan. "Ze boden aan om als een soort taxi mensen van het hotel naar de kapsalon te brengen en weer terug, zodat wij ze alsnog konden helpen. Hoe geweldig is dat?"

Roy
Lees ook:
Roy gaat in prinsessenjurk lesgeven voor Giro555: 'De leerlingen gaan helemaal los'

Via Google Translate communiceerden de 'taxichauffeurs' aan de Oekraïners dat ze voor een gratis knipbeurt mee konden rijden. "Al snel zagen we allemaal mensen uit de auto's stappen. Uit een van de laatste auto's kwam de man die eerder die ochtend om onze prijzen had gevraagd. Hij moest huilen van blijdschap. Dat gaf ons ook kippenvel."

Dankbaar

De komende dagen gaat de kapsalon nog door met de actie. "We hebben veel medewerkers dus het gebeurt vaak genoeg dat we even tijd tussendoor hebben. Als we dan iemand in de watten kunnen leggen, geeft dat ons ook een goed gevoel."

Jostiband
Lees ook:
Jostiband organiseert 24-uursmarathon voor Oekraïne: 'Wordt een zware nacht'

Vandaag gaat Boot kaartjes in het hotel ophangen in het Oekraïens, Russisch en Engels met de boodschap dat de Oekraïners nog altijd welkom zijn in de kapsalon voor een gratis knipbeurt. "De mensen zijn zo dankbaar en stralen helemaal als ze klaar zijn. Dat willen we graag voortzetten", vertelt de kapster.