Ga naar de inhoud
Tegeltuin

Wildcamera in tuin om biodiversiteit te vergroten: 'Weg met de tegeltuin'

Natasja Menses Beeld © EditieNL

Wat ruist er door het struikgewas? Of over de tegeltuin? Inwoners van de gemeente Utrecht kunnen een wildcamera aanvragen om in de tuin op te hangen. De gemeente wil zo in kaart brengen welke dieren er 's nachts door de tuinen struinen. In de hoop de biodiversiteit te kunnen verbeteren.

Om erachter te komen hoe diervriendelijk de achtertuinen van Nederland zijn worden in inmiddels twintig gemeentes wildcamera's uitgedeeld aan bewoners. Ecologisch adviseur Natasja Menses van Silvavir legt uit hoe het werkt.

"Met dit project laten we tuineigenaren nadenken over wat ze kunnen doen om hun tuin aantrekkelijker te maken voor dieren", zegt ze tegen EditieNL. "Er zijn veel mensen die hun tuin zo praktisch mogelijk hebben ingericht en het liefst met zo min mogelijk onderhoud. Maar dat betekent ook dat er minder biodiversiteit is."

Je
Lees ook:
Je tuin betegelen? Schrik dan niet als hij zomaar online verschijnt

Zo heeft ongeveer de helft van alle tuinen in Nederland een betegelde bodem. "We hopen met dit project meer bewustwording te creëren en daardoor zo min mogelijk tegeltuinen in Nederland."

Tuin van onze verslaggever

Wiens achtertuin ook wel wat meer groen kan gebruiken is die van EditieNL verslaggever Merijn Doggen. Hij krijgt van bioloog Luc Hoogenstein tips hoe hij zijn tuin wat diervriendelijker kan maken. "Ik voel een tuin make-over aankomen", zegt hij tegen EditieNL. "Merijn heeft wel een klimopplant, dat is al hartstikke goed. Maar hij kan nog wel wat meer planten gebruiken."

Merijns tuin is flink betegeld. "En ik zie een stukje gazon waar niks meer van over is. Om de biodiversiteit te verbeteren zou hij wat planten voor bijen kunnen neerzetten en een insectenhotel. Daarnaast kan hij gaten in de schutting maken voor egels."

Stenen
Lees ook:
Stenen eruit en planten erin: NK Tegelwippen zorgt voor groenere tuinen

Een tuin hoeft volgens Hoogenstein niet groot te zijn om beestjes aan te trekken. "Ik heb zelf een kleine tuin in een straat in Utrecht. Daar ben ik in op tuinsafari gegaan en heb 1467 dieren en planten in mijn eigen tuin gevonden. En die tuin van mij is echt niet groot."

Nieuwe soort

De tuinsafari van Hoogenstein heeft zelfs wat 'nieuwe' insecten opgeleverd. "Ik heb er een wespje gevonden die nog nooit eerder is waargenomen in Nederland, en ik heb een wesp ontdekt die niet kan vliegen. Dat is hoogstwaarschijnlijk een nieuwe soort. Die is namelijk nog nooit eerder op de wereld waargenomen. En dat allemaal in een straat in Utrecht."

Utrechters die ook een wildcamera willen ophangen in hun achtertuin kunnen zich nog aanmelden bij de gemeente.