Ga naar de inhoud
Hartfalen - en kwalen

Reanimatie bij vrouwen: oefenpop met borsten moet drempel wegnemen

Pop met borsten om reanimatie op vrouwen te trainen

01:52

Vrouwen die een hartstilstand krijgen buiten het ziekenhuis worden minder vaak gereanimeerd dan mannen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Amsterdam UMC. Volgens de onderzoekers willen sommige omstanders de borsten van een vrouw niet aanraken uit angst voor Me Too claims, wat ervoor zorgt dat de reanimatie niet of te laat wordt gedaan. Reanimatiepoppen met borsten moeten dit probleem oplossen.

Dat vrouwen minder vaak gereanimeerd worden heeft verschillende oorzaken, vertelt cardioloog Janneke Wittekoek. "Hartkwalen – en falen uiten zich bij vrouwen heel anders dan bij mannen. Zo hebben vrouwen niet altijd pijn op de borst, maar kunnen ze ook nek-of kaakpijn krijgen, overgeven en natuurlijk flauwvallen." Doordat mensen deze symptomen niet herkennen, wordt minder snel gehandeld. Daarnaast vormen borsten volgens Wittekoek ook een drempel voor omstanders om in te grijpen.

Bovenlijf blootleggen

"Bij een reanimatie moet de kleding van het bovenlijf worden gescheurd, maar dat vinden mensen ongemakkelijk als je dan dus de bh en borsten van een vrouw blootlegt", legt ze uit aan EditieNL.

Dat komt mogelijk ook doordat reanimaties altijd getraind worden met mannelijke reanimatiepoppen, waardoor mensen niet gewend zijn om een vrouwelijk lichaam te reanimeren en minder snel zullen handelen, denkt Wittekoek.

Minder vrouwen gereanimeerd

Van mensen met een acute hartstilstand buiten het ziekenhuis is 53 procent man en 47 procent vrouw. Opvallend is dat vrouwen minder vaak worden gereanimeerd voordat de ambulance arriveert. Bij 74 procent van de mannen met een hartstilstand begint een omstander met reanimeren, tegenover 69 procent bij vrouwen.

Borstvrees

Ook denken veel mensen dat het reanimeren op een vrouwenlichaam anders moet dan bij mannen. AED Solutions wil dat idee uit de wereld helpen door vrouwelijke reanimatiepoppen te maken. "We willen voorkomen dat mensen niet of te laat handelen omdat ze denken dat ze anders moeten reanimeren bij een vrouw", vertelt directeur van AED Solutions Maurice Volleberg.

Met
Lees ook:
Met een AED op het station had Arnoud misschien wél een leven kunnen redden

Veel mensen denken dat je door de fragielere bouw van een vrouw zachter of anders moet reanimeren. Maar die gedachte is onjuist volgens Vollebreg. Ook denkt hij denkt dat 'borstvrees' meespeelt. "Zeker nu met al die Me Too gevallen kan het mensen tegenhouden. Door te oefenen op vrouwelijke reanimatiepoppen hopen we dat mensen het niet meer zien als een obstakel."

Gevulde bh

Sommige EHBO-docenten hebben wel al geoefend met reanimeren op een vrouwenlichaam door de mannelijke pop een gevulde bh om te doen. "Dus je ziet dat er wel aandacht komt voor het probleem," legt de directeur van AED Solutions uit. Dat merkt hij ook aan de grote interesse onder EHBO en BHV trainers voor de vrouwelijke poppen.

"Daar zijn we blij mee, want het is belangrijk om in praktijk te brengen dat vrouwen dezelfde hulp nodig hebben als mannen. Dan ben je voorbereid op wat je tegen kan komen in het echt."