Ga naar de inhoud
Inzamelingsactie

Roy gaat in prinsessenjurk lesgeven voor Giro555: 'De leerlingen gaan helemaal los'

Aardrijkskundedocent Roy Helmerhorst verkleed als prinses voor Giro555 Beeld © Eigen foto

Bijna vijfduizend euro: dat hebben de leerlingen van aardrijkskundedocent Roy Helmerhorst ervoor over om hem een dag als prinses voor de klas te zien staan. De opbrengst gaat naar giro 555. "Natuurlijk kan een kroontje, toverstaf, pruik en beetje make-up niet ontbreken. De afspraak met de visagist staat al gepland.''

In de klas besteedt de docent veel aandacht aan de oorlog in Oekraïne. "Het ontgaat de leerlingen natuurlijk niet en ze vinden het moeilijk om er mee om te gaan", zegt Helmerhorst tegen EditieNL. Op het Anna van Rijn college in Nieuwegein worden meerdere acties georganiseerd om Oekraïne te steunen en de ludieke prinsessenjurkactie is daar één van.

Toen Helmerhorst zijn leerlingen vroeg wat ze hem willen zien doen voor het goede doel, was het al snel raak. "Iemand riep meteen dat ik me als prinses moet verkleden. Dat vind ik een leuke uitdaging, voor duizend euro ga ik een dag in een prinsessenjurk lesgeven."

Hoe meer hoe beter

Maar twee uur nadat de aardrijkskundedocent een filmpje op zijn TikTok-account had geplaatst over de actie, was er al 2,5 duizend euro gedoneerd. "Toen kwam iemand anders in de klas met het idee om een hele week als prinses rond te lopen als we tienduizend euro kunnen ophalen. Ik dacht toen dat we dat bedrag nooit zouden halen, dus stemde ik ermee in."

Ondertussen is het niet meer zo onwaarschijnlijk dat het streefbedrag gehaald wordt, want de teller staat al bijna op de helft. "Ik begin 'm nu toch wel een beetje te knijpen", grapt Helmerhorst. "Nee, ik vind het hartstikke leuk om te doen en ben blij dat we iets voor de Oekraïners kunnen betekenen. Dus hoe meer geld, hoe beter."

Luchtig

Hij merkt dat het voor leerlingen een goede manier is om aandacht te vragen voor het onderwerp, juist omdat de actie in een luchtig jasje is gestoken. "Leerlingen komen soms binnen met filmpjes uit Oekraïne die ze dan op sociale media zien. Dat is super heftig. Er is daarom niks mooier dan laten zien dat je ook op een leuke en grappige manier hiermee om kan gaan. Ze delen de actie massaal en gaan helemaal los."

Schaatspak
Lees ook:
Schaatspak Schouten levert ruim 10.000 euro op voor Giro555

Ondanks hij er grappig over doet om als man in een jurk rond te lopen, benadrukt de docent dat het niet de bedoeling is om mensen te beledigen met zijn verkleedpartij. "Sommigen hebben ook tegen me gezegd dat het juist goed is om te laten zien aan leerlingen dat een man prima in vrouwenkleding kan lopen."

Visagist 

Aankomende maandag is het dan zover. Dan staat Helmerhorst een dag, of misschien wel een week als er nog meer gedoneerd wordt, als prinses voor de klas. Vandaag gaat hij zijn prinsessenoutfit ophalen. Die wordt gesponsord door een feestwinkel bij hem in de buurt. "Natuurlijk kan een kroontje, toverstaf, pruik en make-up niet ontbreken. De afspraak met de visagist staat al gepland."

Joyce
Lees ook:
Joyce ontwerpt jurken voor jongetjes: 'Aanbod is te meisjesachtig'

Ondertussen heeft de docent meer leerlingen en docenten zo ver gekregen om ook verkleed naar school toe te komen. "De een wil ook als prinses en de ander gaat weer als kikker of doet een onesie aan. Maar het blijft altijd afwachten hoeveel er echt mee gaan doen."