Overbieden

Zien hoeveel een ander op jouw droomhuis biedt: 'Transparant systeem'

16 maart 2022 15:11
Sander van der Aa - Jumba Beeld © EditieNL

Je hebt op Funda je droomhuis gevonden en dus is het 'bieden maar'. Maar hoeveel? En wanneer is het genoeg? Het zijn vragen waar veel huiszoekenden mee kampen. Om het biedingsproces transparant te maken bedacht Sander van der Aa het platform Jumba. "Je kunt hierop precies zien wat iedereen geboden heeft."

Volgens Van der Aa worden er regelmatig spelletjes gespeeld als het gaat om de verkoop van een woning. "Met name rond het biedingsproces", zegt hij tegen EditieNL. "Je moet overbieden maar je weet niet hoeveel. Dat leidt tot wilde biedingen."

Gekte op de woningmarkt:

Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) wordt op 81 procent van alle verkochte woningen overboden. Bij één op de drie woningen wordt meer dan vijftigduizend euro overboden. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Overbieden slaat door: 1 op de 3 huizen verkocht met halve ton boven de vraagprijs

En daar houden kopers een naar gevoel aan over. "Want de prijs wordt opgedreven. En als je het huis wel krijgt weet je niet hoeveel je uiteindelijk boven de rest van de biedingen zat." Om het proces wat eerlijker te laten verlopen bedacht hij Jumba.

"Verkopers kunnen via ons platform hun huis te koop zetten. Vervolgens komt er een normaal verkooptraject: er worden foto's gemaakt van de woning en alle normale stappen worden gedaan voor de verkoop."

Tijdens de bezichtigingen krijgen mensen een kaartje mee met een code voor het biedplatform. "Daarna wordt de bieding volledig transparant gestart. Je mag dus alleen bieden als je het huis hebt bezichtigd. Alle biedingen komen online en pas als iedereen alle bedragen heeft gezien kan er nog een keer geboden worden. Zo weet iedereen waar die aan toe is."

Prijs opgedreven

Toch denkt makelaar Leslie de Ruiter niet dat dit een oplossing voor het probleem van de huidige woningmarkt is. "Het idee van het transparant bieden en dit systeem is leuk maar dit gaat juist de prijs opdrijven", zegt ze tegen EditieNL. "Daarom werkt een kunstveiling ook zo. Als je kunt zien wat de ander geboden heeft, waar stop je dan?"

Volgens haar gaat dit niet de oplossing zijn voor de wooncrisis. "Om dat op te lossen moeten er simpelweg meer huizen gebouwd worden. Andere verkoopmethodes lossen dat niet op."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore