Ga naar de inhoud
'Hybride-vlees'

Minder vlees op menu: KLM denkt na over hamburger met zeewier

Hamburger van vlees en zeewier: 'Je blijft de volle smaak behouden'

01:55

Luchtvaartmaatschappij KLM wil verduurzamen: een van de plannen is om minder vlees op de kaart te zetten. In plaats daarvan denkt de maatschappij na over het serveren van 'hybride-vlees' een combinatie van rundvlees en zeewier.

Jaarlijks worden er op vluchten van KLM 45 miljoen maaltijden geserveerd. In ongeveer 16 miljoen van deze maaltijden zit rundvlees. En daar kan volgens directeur Inflight van KLM Paul Terstegge bewuster naar gekeken worden. "Wij onderzoeken hoe we bij de catering minder rundvlees kunnen gebruiken", zegt hij tegen EditieNL.

Combineren met zeewier

"Een van de opties is dat we het vlees combineren met plantaardige producten zoals zeewier." Terstegge benadrukt dat hybride producten een mogelijkheid zijn maar dat ze het nog onderzoeken. "Het moet duurzaam en lekker zijn. We zien dat klanten meer behoefte hebben aan duurzame producten. Maar er moet altijd een keuze voor de klant zijn tussen vegetarisch en vlees."

Een half-om-half burger met vlees en zeewier is volgens Remco Hol van Olijck foods zo gek nog niet. Zijn bedrijf produceert worsten en burgers van vlees gecombineerd met zeewier. "We zijn begonnen als worstenmaker", zegt hij tegen EditieNL. "Toen we zagen dat de varkensboer zeewier aan zijn varkens voerde zijn we dat verder gaan onderzoeken."

Transavia
Lees ook:
Transavia gaat friet verkopen in de lucht: 'Hopelijk wel knapperig'

Producten en gerechten die Hol met zeewier maakte sloegen in eerste instantie nog niet goed aan bij de consument. "Mensen vinden dat toch te spannend. Daarom hebben we gekeken of we een mengsel konden maken van zeewier om door het vlees te mengen."

Met hun productenlijn 'Meat You Halfway' maken ze worst en burgers met maximaal 50 procent vlees en bij voorkeur minder. Daar zit meestal 25 procent zeewierblend in.

Spijsvertering

"Zeewier heeft een vezelrijke structuur wat goed is voor de spijsvertering. En het heeft dezelfde voedingswaarden als groenten. Daarnaast bevat het veel mineralen en helpt het ook bij de binding van producten." Hij hoopt dat er in de toekomst meer producten met zeewier op de markt komen. "Het is vooral de uitdaging om zeewier van 'tussen de tenen' naar 'tussen de oren' te krijgen. Mensen denken dat het ziltig smaakt. Bij sommige soorten zeewier is dat zo, maar het gros heeft dat niet."

Of en wanneer je tijdens je vlucht een zeewierburger kunt bestellen is nog niet duidelijk. KLM onderzoekt de mogelijkheden.

Bekijk hier de video:

01:55