35.000 km

Quirijn en Nina fietsen naar Australië: 'De vrijheid doet wat met je'

15 maart 2022 17:04 Aangepast: 15 maart 2022 17:39
Beeld © Ewout Pahud de Montagnes

Een reis naar Australië, daarbij denk je waarschijnlijk niet snel aan een fietsvakantie. Toch is dat het plan van Quirijn Gunning (30) en Nina Kaptein (27). Deze week namen ze afscheid in Nederland om op de fiets aan hun tocht van zo'n 35.000 kilometer te beginnen. "Alles staat open, we kunnen op elk moment de planning omgooien."

"We hadden eerst als doel Nepal gesteld, dat is iets minder ver, maar ik heb een broer die in Australië woont. Zijn tweede kindje heb ik door coronatijd zelfs nog nooit ontmoet", vertelt Quirijn aan EditieNL. Het doel van de trip werd dus bijgesteld met Australië als eindbestemming.

Omdat duurzaamheid een belangrijk onderdeel van hun leven betrekt, wilden ze niet zomaar in het vliegtuig stappen. "We zijn helemaal geen fietsers", lacht Nina. "Toen we met het idee speelden hebben we wat testritjes gedaan in Nederland." Dat beviel wel en dus zetten ze het plan door.

Gebroken pols

Een eerste poging tot de wereldreis deden Quirijn en Nina al afgelopen herfst. In oktober moesten ze terugkeren. "Nina is in Italië gevallen en brak haar pols. Het herstel had tijd nodig, maar we wilden zo snel mogelijk terug op de fiets", zegt Quirijn. Nina vult aan: "Je voelt je vrij en elke keer word je verliefd op een plekje. Het was echt genieten, maar het is ook spannend."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Gezin maakt wereldreis in gepimpte truck: 'Spullen verkocht en gaan'

Nu zijn ze dus weer op pad, gewapend met speciale wereldfietsen en heel wat spullen. "We hebben een eigen tent en slaapzakken, gasbrandertjes, genoeg eten en kleding. En klapstoeltjes. Alles is lichtgewicht", vertelt Quirijn. "De fietsen hebben speciale tassen: twee voor, twee achter en nog één op het stuur." Dat is soms nog best zwaar. "Het vraagt wel wat van je. In het begin is het even wennen."

Quirijn en Nina met hun bagage Quirijn en Nina met hun bagage

Slapen doen ze dus in hun eigen tent, vaak in de natuur. "Een keer in de week gaan we naar een camping voor een warme douche en om ons lichaam en de elektronica op te laden. Ook gebruiken we een platform voor fietsers, Warm Showers, waarbij mensen hun huis openstellen en je voor niks kan blijven."

700 dagen onderweg

De afstand naar Italië was al een keer afgelegd, daarom is het koppel eerst naar Milaan gereisd. Nina: "We willen richting Venetië en vanaf daar langs de Middellandse Zee, richting de Balkan. Dan willen we via Turkije naar Iran, Pakistan en India. We willen daarna Nepal eigenlijk niet missen, en het is kijken of we China in kunnen. Het is soms lastig om daar een visum te krijgen als je in veel verschillende landen bent geweest."

De twee hebben berekend dat ze zo'n 700 dagen onderweg zullen zijn. Gemiddeld zo'n 50 kilometer per dag dus, al zullen ze niet elke dag fietsen. "We zijn wel eerlijk naar onszelf: als we geen zin meer hebben, trekken we de stekker eruit. Dat kunnen we ons alleen nog niet voorstellen", zegt Quirijn.

Het meest kijken ze uit naar de reis zelf. "Elke dag een nieuwe ontdekking doen, mooie mensen ontmoeten." Dat beaamt Nina: "De vrijheid doet wat met je. Je hebt soms een klik met wildvreemde mensen en die helpen je met alles."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore