Ga naar de inhoud
Vanaf 2030

Amsterdam wil alleen nog elektrische auto's, maar worden die ooit betaalbaar?

Marco van Eenennaam, expert elektrisch rijden bij de ANWB Beeld © EditieNL

Vanaf 2030 wil de gemeente Amsterdam alle benzine- en dieselauto's weren binnen de ring A10. Andere steden als Utrecht en Rotterdam zouden het voorbeeld uit de hoofdstad zomaar eens kunnen volgen. Dat betekent dat automobilisten vaker voor een elektrische auto moeten kiezen. Maar kan de consument dat wel betalen?

Met deze maatregel scherpt Amsterdam één van de doelen uit het Klimaatakkoord aan: in 2030 mogen nieuwe auto's in Nederland alleen volledig elektrisch zijn. "Wat de overheid eigenlijk zegt is dat alleen de verkoop van fossiele auto's wordt gestopt. Je kunt nog wel twintig jaar doorrijden met zo'n fossiele auto, bij wijze van spreken", legt Markus van Tol, woordvoerder van de ANWB uit aan EditieNL.

Duurder

Amsterdam gaat daar dus nog een stap verder in. En het is niet onwaarschijnlijk dat andere grote steden met een links bestuur – zoals Utrecht en Rotterdam – daar ook in meegaan, denkt Maarten Steinbuch, hoogleraar automotive aan de TU Eindhoven. "Het is een goed vooruitzicht: het geluidsoverlast neemt af en de lucht wordt schoner."

Accu
Lees ook:
Accu die elektrische auto goedkoper kan maken in 2023 in productie

Maar tegelijkertijd verplicht het automobilisten wel over te stappen op een elektrische auto, terwijl die duurder is dan een benzine- of dieselauto. Ook tweedehands is dat het geval: de prijzen voor een tweedehands elektrische auto beginnen rond de tienduizend euro.

Grotere tweedehandsmarkt 

Om elektrische auto's betaalbaar te maken, zijn er ook meer van nodig op de markt, denkt Marco van Eenennaam, expert in elektrisch rijden bij de ANWB. "Van de negen miljoen auto's in Nederland zijn er slechts 250.000 elektrisch. Dat is echt nog te weinig."

The
Lees ook:
The Rolling Stones komen naar Nederland: 'Onuitputtelijk repertoire'

Die 250.000 auto's zijn over vijf of tien jaar de tweedehandsauto's voor mensen die de omschakeling van benzine naar elektrisch gaan maken. "Er moeten daarom zoveel mogelijk nieuwe de weg op, zodat de tweedehandsmarkt groter wordt."

Daarin spelen fabrikanten een grote rol. Eenennaam roept hen daarom op om meer betaalbare elektrische auto's te produceren. "Want dure auto's worden over vijf of tien jaar nog steeds voor veel geld tweedehands verkocht."

Speciale tarieven

Die verandering op de automarkt zal tijd nodig hebben. In 2030 zullen de elektrische modellen op de tweedehandsmarkt nog wel schaars en duur zijn. Maar uiteindelijk gaat daar verandering in komen, denkt ook hoogleraar automotive Steinbuch.

"Ik verwacht dat nieuwe elektrische auto's vanaf 2025 goedkoper zijn dan benzineauto's. Als die goedkopere modellen op de markt komen, wordt de markt voor tweedehands auto's op een gegeven moment ook goedkoper."

Kinderen
Lees ook:
Kinderen krijgen verkeersles in Minecraft

Al met al duurt het dus nog wel een aantal jaar voordat elektrische auto's betaalbaarder worden. Voor sommigen zal het daarom nog te duur zijn om in de eerste jaren na het ingaan van de maatregel een elektrische auto te kopen. "Daarom moeten er speciale tarieven komen voor mensen met een lager inkomen", zegt Steinbuch.

Geldpotje 

Op dit moment is er al een subsidie beschikbaar voor mensen die elektrisch willen rijden, vertelt Markus van Tol van ANWB. "Maar daarvoor maken ze een jaarlijks potje. Als die dan in de loop van het jaar op is, wordt geld uit het potje voor het volgende jaar gehaald. Op een gegeven moment raakt het op."

Diploma
Lees ook:
Diploma zonder afzwemmen: 'Wij geloven niet in een toetsmoment'

Dat komt vooral doordat die subsidie heel toegankelijk is voor autokopers. Het mag namelijk gebruikt worden voor een nieuwe auto, een tweedehandsauto en een leaseauto. "Daar zou dan dus iets nieuws op bedacht moeten worden."