Ga naar de inhoud
Onderzoek Radar

Diploma zonder afzwemmen: 'Wij geloven niet in een toetsmoment'

Zwemdocent Lisa van EasySwim in zwembad Ezzy's Beeld © EditieNL

Het Nederlandse zwemonderwijs is niet op orde. Dat blijkt uit onderzoek van het AVROTROS programma Radar. Instructeurs hoeven geen diploma te behalen en iedereen kan zelf eisen bedenken voor een zwemdiploma. 'Er is veel onduidelijkheid bij ouders.'

Uit het onderzoek van Radar blijkt ook dat kinderen soms een zwemdiploma krijgen terwijl ze nog niet goed kunnen zwemmen. Het is namelijk niet wettelijk vastgelegd wat een zwemdiploma precies inhoudt. Wel wordt volgens de KNZB door ongeveer 75 procent van de zwemaanbieders een ABC-opleiding aangeboden. "Deze wordt door de Nationale Raad Zwemveiligheid uitgegeven", zegt een woordvoerder tegen EditieNL. "Maar er is dus niet een landelijk zwemdiploma en dat vinden we wel heel belangrijk want we moeten de zwemveiligheid waarborgen."

Vader
Lees ook:
Vader bedenkt zwemhulpmiddel voor kinderen om verdrinking te voorkomen

De KNZB raadt ouders aan om goed te kijken welk zwemdiploma er wordt aangeboden bij het lokale zwembad. "Er is veel onduidelijkheid bij ouders. We raden ouders aan: weest bewust. Kijk niet alleen bij het zwembad om de hoek. Maar kijk naar de ABC-lijn. Vraag ernaar bij zwembaden."

Niet opgeleid

Niet alle aanbieders van zwemlessen bieden het ABC-diploma aan. "Er zijn dus ook partijen die hun eigen diploma's maken en eigen eisen opstellen", legt Titus Visser van de Nationale Raad Zwemveiligheid uit aan EditieNL.

"Dat zorgt voor een verkruimeld beeld en dat vinden we een ongewenste situatie. "De andere partijen die zwemlessen aanbieden zijn dus niet bij ons aangesloten. En we weten niet precies hoe zij werken." Het kan zijn dat er zwemlessen gegeven worden door mensen die niet zijn opgeleid als zweminstructeur. "In veel gevallen is niet duidelijk wat de kwaliteit is van deze aanbieders."

Eindelijk
Lees ook:
Eindelijk weer naar zwemles: 'Ik heb thuis op m'n bed geoefend'

Een organisatie die een ander diploma aanbiedt dan het ABC-diploma is EasySwim. Volgens directeur Roel Driessen is het diploma dat zij aanbieden vergelijkbaar met het C-diploma van de Nationale Raad Zwemveiligheid.

"Bij ons wordt er meer ingezet op praktijksituaties. Dus kinderen leren hoe ze veilig kunnen zwemmen op vakantie, en ze leren hoe ze in echte situaties moeten handelen, bijvoorbeeld bij een schipbreuk en een wak." Volgens Driessen lijkt hun diploma verder veel op het traditionele diploma.

Geen toetsmoment

"Het grote verschil is dat wij kinderen niet toetsen op baantjes zwemmen. We hebben dus niet een speciaal toetsmoment. Wij organiseren in plaats daarvan een diplomafeest, en kinderen doen daar aan mee als ze er echt klaar voor zijn."

Kinderen kunnen dus ook niet 'zakken' voor het diploma. "Ons Easyswim-diploma is ingestoken als: stralen zonder falen. Dus je kunt in principe niet meer zakken want we geloven niet zo in een toetsmoment."

Bij Easyswim zijn ongeveer 70 zwembaden aangesloten. "De zweminstructeurs hebben allemaal een beroepsopleiding gevolgd, en die zijn daarnaast nog door ons bijgeschoold. Ze zijn dus allemaal gecertificeerd."