Ga naar de inhoud
Risk Factory

Stephan traint kinderen voor gevaarlijke situaties: 'Kritisch leren nadenken'

Stephan Mues, coördinator van de Risk Factory Beeld © EditieNL

Wat doe je als de vlam in de pan slaat, hoe ga je om met pesten en wanneer bel je 112? In Brabant opent een derde zogeheten Risk Factory. Basisschoolleerlingen uit groep 7 en 8 leren daar hoe ze moeten omgaan met gevaarlijke situaties. Het idee klinkt veelbelovend. "Maar je moet uitkijken dat je de kinderen geen angst inboezemt."

Het idee voor de Risk Factory is in 2013 overgewaaid vanuit Engeland. De veiligheidsregio Twente is toen begonnen met het initiatief. "We merken dat kinderen soms niet goed weten wat ze moeten doen in bepaalde gevaarlijke situaties. In de praktijk zien we zelfs dat sommige ouders ook geen idee hebben", vertelt Stephan Mues, coördinator van de Risk Factory aan EditieNL.

Kritisch nadenken

Een training bestaat uit acht scenario's van elk vijftien minuten. Die variëren van het leren over een dode hoek en sexting tot het melden van incidenten bij 112 en brandveiligheid. Elk scenario wordt interactief uitgelegd. "We leren het de kinderen echt door ze te laten doen", zegt Mues.

Lekker
Lees ook:
Lekker uitrazen: Jaarbeurs vol springkussens voor volwassenen

Zo is er bijvoorbeeld een oefening waar de kinderen in de slaapkamer uitleg krijgen over het opladen van apparaten. Ondertussen wordt de woonkamer gevuld met rook. De kinderen moeten dan door de rook wegvluchten en buiten 112 bellen. "We willen kinderen zo ook kritisch laten nadenken over situaties. 'Wat zou jij doen?', vragen we ze dan."

Kritiek

Volgens Mues dragen de trainingen bij aan een veilige samenleving. Dat bleek ook uit een onderzoek van de Universiteit Twente die de veiligheidsregio liet uitvoeren.

In zijn persoonlijke leven ziet hij ook dat Risk Factory zijn vruchten afwerpt: "Iemand in onze omgeving had een hartaanval gekregen. Zijn zoon had toen 112 gebeld voor hem. Ik vroeg: 'Hoe wist je wat je moest doen?' Hij antwoordde: 'Dat heb ik bij jullie geleerd.'"

Legoland
Lees ook:
Legoland opent voor volwassenen: 'Het werkt therapeutisch'

Ontwikkelingspsycholoog Krista Okma is enthousiast over de trainingen. "Kinderen zijn zeker op die leeftijd heel leerbaar", zegt ze tegen EditieNL. Maar ze vraagt zich tegelijkertijd af: "Hoe vaak komen kinderen in dit soort situaties terecht? Dat zal toch wel meevallen?" Ook denkt ze dat sommige problemen, zoals pesten, te breed zijn om in een eenmalige training op te lossen.

Positief

Daarnaast waarschuwt Okma dat de trainingen bij sommige kinderen angst in kan boezemen. "Je moet goed kijken naar het type kind met dit soort trainingen. Niet iedereen leert goed op dezelfde manier."

Coördinator Mues is daar niet zo bang voor. "We proberen echt alles vanuit een positieve kant te benaderen."