Ga naar de inhoud
Scheveningen

Legoland opent voor volwassenen: 'Het werkt therapeutisch'

Jeroen Sijtsma is LEGO-fan Beeld © EditieNL

LEGO alleen voor kinderen? Echt niet, zegt Legoland. Vandaag organiseert het speelparadijs in Scheveningen voor het eerst een speciale avond voor volwassenen. In twee dagen waren alle kaarten uitverkocht. "Ik word er rustig van."

Legoland is in principe bedoeld voor kinderen tussen de 3 en 10 jaar. Normaal gesproken mag je als volwassene alleen naar binnen als je met een kind bent, omdat het speelpark een prettige en veilige omgeving voor kinderen wil garanderen.

Workshops

Maar vanavond zijn juist alleen volwassenen welkom. Er worden aanvullende activiteiten georganiseerd zoals een tour door Miniland en een presentatie van ontwikkelaar Jonathan Bennink, die uitlegt hoe een LEGO-set ontstaat. "Ze krijgen echt een kijkje achter de schermen", vertelt Maaike Schröeder van Legoland aan EditieNL.

Patricia
Lees ook:
Patricia wil rolstoelplaten van Legostenen maken: 'Moet bewustwording creëren'

Daarnaast zijn er workshops die er normaal ook voor kinderen zijn. "Bijvoorbeeld: hoe maak je een paasei van LEGO?" Het niveau van de workshops is wel iets verhoogd om ze uitdagender te maken. 

Volgens Schröeder was er grote behoefte aan zo'n avond. "We krijgen dagelijks de vraag van volwassenen wanneer zij er nou eens heen mogen. Er zijn een heleboel volwassen fans. Sommigen ademen echt LEGO. Die blijven er hun hele leven mee spelen." Bij sommige andere vestigingen in het buitenland worden er ook avonden georganiseerd voor volwassenen.

Nooit te oud

Jeroen Sijtsma is zo'n volwassene. "Voor mij werkt LEGO bouwen therapeutisch. Ik word er rustig van." Als kind was hij al groot fan, maar rond zijn veertiende raakte het speelgoed even uit het vizier. "Tot ik in 2007 werd getriggerd door een bepaalde set. Die kocht ik en vanaf dat moment ging het los."

Steenrijk
Lees ook:
Steenrijk door beleggen in Lego? 'De doos is belangrijk'

Zijn passie is nooit meer gestopt. "Ik ben gek op de details en het plezier tijdens het bouwen. Het leukst is om bepaalde series te sparen, bijvoorbeeld de Scooby Doo-sets of Space-series. Ik speur online en op beurzen om die compleet te krijgen."

Jeroen weet zijn hobby zelfs te combineren met zijn werk als kok. "In de winter heb ik bij ons in het restaurant een LEGO-winterbouwwerk gemaakt. Dat trok veel aandacht. Het grappige is dat vooral volwassenen erop reageerden. Het is natuurlijk speelgoed, maar veel volwassenen blijven het leuk vinden."

Nostalgie

Het is volgens hem een soort nostalgie. "LEGO doet je denken aan de tijd dat je kind was. Maar het zijn ook niet alleen maar makkelijke pakketten: je hebt ze ook voor 18-plussers. Dat zijn bijvoorbeeld grote pakketten van de Big Ben of de Tower Bridge."

De eerste avond voor volwassenen was in twee dagen uitverkocht. Er staat al een tweede op de planning, namelijk op 21 april.