Ga naar de inhoud
Quincy Promes

Bekentenis aan de telefoon: wanneer mag politie tappen?

Quincy Promes Beeld © ANP

Voetballer Quincy Promes heeft bekend dat hij zijn neef heeft neergestoken. Hij deed dat in telefoongesprekken met familie, die zonder dat hij het wist afgetapt werden door de politie. Dat zegt Nieuwsuur, dat het strafdossier inzag. Wanneer mag de politie je telefoon aftappen?

Promes wordt verdacht van poging tot doodslag en zware mishandeling. De voetballer heeft altijd ontkend dat hij zijn neef in 2020 heeft neergestoken. Maar in telefoongesprekken die plaatsvonden in de nacht van het incident heeft hij het erover met meerdere familieleden, waaronder zijn vader, moeder en tante. 

Ernstig feiten

De vraag die naar boven komt, is waarom de telefoon van de voetballer werd afgetapt. Het OM wil daar geen antwoord op geven. Volgens strafrechtadvocaat Anis Boumanjal - niet de afvocaat van Promes - gebeurt het echter niet zomaar. "Het tappen gebeurt voornamelijk bij feiten die de rechtsorde ernstig hebben geschokt. Vaak zijn dat feiten waarbij er een straf dreigt van acht jaar of meer", legt hij uit aan EditieNL.

'Promes
Lees ook:
'Promes bekent steekpartij in geheime telefoontaps'

"Er is in zaken ook discussie over geweest of een woninginbraak reden is om te tappen. Een woningoverval kan dat dan wel zijn", zegt Boumanjal. "En stel dat er een klein drugsfeitje was, dan mag je niet tappen." Hoewel het dus niet voor elk feit mag, wordt er in Nederland wel veel getapt. "Het gebeurt te pas en te onpas. Maar je moet je ook afvragen of je met andere methoden tot de waarheid kan komen."

Onbespied wanen

Het aftappen mag daarnaast niet zonder toestemming. "Als een onderzoeksteam van de politie een grote mate van waarschijnlijkheid tegenkomt dat een verdachte een strafbaar feit heeft begaan, dan kan de rechter-commissaris er toestemming voor geven", legt veiligheidsexpert Rico Briedjal uit.

De rechter-commissaris ziet het volgens hem als een effectief middel. "In een onderzoek is dit een van de meest laagdrempelige middelen. Het levert veel op. Mensen wanen zich onbespied aan de telefoon."