Ga naar de inhoud
Verwijderen kost tijd

Handen vol aan coronagraffiti: 'Speciale coating helpt'

Beeld © EditieNL

Volgespoten viaducten en verkeersborden: graffiti is op veel plekken niet te missen. En tegenwoordig gaan veel van de leuzen over corona, zoals 'QR = niet meer nodig'. Rijkswaterstaat heeft de handen vol aan het verwijderen van de teksten. Is daar niks tegen te doen?

"Graffiti is een roep om aandacht", zegt omgevingspsycholoog Sabine Jansen. Het is een manier voor mensen om hun mening te laten zien. "Zeker bij corona zie je een strijd in het straatbeeld, met graffiti, maar ook met stickers." Dat uit zich in uiteenlopende teksten over QR-codes, vaccinaties en 'wappies'.

Rijkswaterstaat laat weten dat er inderdaad een lichte toename is van graffiti dat met corona te maken heeft. "De meeste halen we weg, maar lang niet alles. We halen het weg als het kwetsend is, maar soms is het een lastige afweging", aldus een woordvoerder.

Coating

Het is in elk geval veel werk om graffiti te verwijderen. Is daar niks aan te doen, zoals een speciale coating op oppervlakten waardoor het spuiten van de verf onmogelijk is? Helaas bestaat dat niet. "Het is een misvatting dat er coating bestaat waar geen verf op blijft zitten", zegt Roy Heessels van Basiq-Cleaning.

350
Lees ook:
350 euro voor prullenbak: prijskaartjes in publieke ruimte tegen vuurwerkvandalisme

Toch zijn er wel opties: een coating waardoor verf makkelijker te verwijderen is als het erop gespoten wordt. Het bedrijf van Heessels brengt zulke lagen aan. "We maken een ondergrond die zo onaantrekkelijk mogelijk is voor graffiti", legt hij uit. "Graffiti zuigt daardoor niet in het beton, het glijdt er met een hogedrukreiniger zo af."

Zo'n laag is volgens de eigenaar van het schoonmaakbedrijf ook nog eens preventief. "Het heeft een bepaalde gloed, wat afschrikt. Want het is geen fijne ondergrond: lijnen lopen snel door elkaar."

Verwijderen kost tijd

Veel viaducten en verkeersborden zijn volgens Rijkswaterstaat behandeld met zulke speciale coating. "Maar dan moet het nog steeds verwijderd worden", zegt de woordvoerder. "Het komt uiteindelijk wel aan de beurt, maar het kan even duren."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore