Ga naar de inhoud
'Giving What We Can'

Tien procent van Robins salaris gaat naar goede doelen: 'Koop ik maar wat minder'

Robin geeft wat hij kan Beeld © EditieNL

Vandaag is in Beeld en Geluid in Hilversum de landelijke actie van Giro 555. Door het hele land worden acties georganiseerd om geld in te zamelen voor Oekraïne. Gemiddeld geven we in Nederland 308 euro per jaar aan goede doelen. Dat is 0,5 procent van het gemiddeld besteedbaar inkomen. Voor sommigen is dat nog niet genoeg. Zij doen mee met 'Giving What We Can', een beweging die als doel heeft om jaarlijks tien procent van je inkomen aan goede doelen te besteden.

Robin Verhoef (22) heeft de Giving What We Can-belofte gedaan. Daarmee sluit hij zich aan bij mensen van over de hele wereld die minimaal tien procent van hun inkomen aan goede doelen geven. "Ik ben nu nog student dus mijn salaris is nog niet zo heel veel", zegt hij tegen EditieNL. "Ik heb vorig jaar zevenduizend euro verdiend en daarvan heb ik vijfhonderd euro gedoneerd."

Nationale
Lees ook:
Nationale actiedag Oekraïne van start met 21,4 miljoen, dit staat op het programma

Hij haalt de tien procent nog nét niet maar als hij straks meer gaat verdienen gaat hij meer geven. "Dan ga ik echt voor die tien procent. We hebben een redelijke welvaart in Nederland, dus ik vind dat die tien procent echt wel te missen moet zijn."

Robin heeft het er graag voor over: "Dan ga ik maar één keer op vakantie, en koop ik maar wat minder spullen."

Stichting
Lees ook:
Stichting AAP vangt Oekraïense dieren op: 'Konden ze niet achterlaten'

Niet alleen de 8235 mensen wereldwijd die zich aan hebben gesloten bij de Giving What We Can-organisatie geven tien procent van hun inkomen aan goede doelen. Volgens hoogleraar filantropie Theo Schuyt geven sommige mensen, vooral gelovigen, hetzelfde deel weg.

Religie

"Het is een oud gegeven. Als je lid bent van de protestantse of gereformeerde kerk, of in de islam gelooft, word je geacht een bepaald deel van je salaris te geven. Maar je ziet tegenwoordig dat meer mensen besluiten hun geld te delen met mensen die het meer nodig hebben dan zij zelf."

Dat komt volgens hem voort uit de trend dat we de regie in eigen handen willen houden. "Ook al weet je dat de overheid helpt, toch wil je zelf ook iets kunnen doen. En mensen die het zelf niet breed hebben geven op hun eigen manier, bijvoorbeeld door spullen in te zamelen."