Ga naar de inhoud
Oorlog in Oekraïne

Stichting AAP vangt Oekraïense dieren op: 'Konden ze niet achterlaten'

Deze leeuwen zijn door Stichting AAP gered Beeld © Stichting AAP

Door de oorlog in Oekraïne zijn niet alleen mensen in nood. Ook veel dieren zitten nu in een onveilige situatie. Dieren uit dierentuinen en opvangcentra worden overgeplaatst. De Nederlandse Stichting AAP helpt daarbij.

In een opvangcentrum vlak bij Kiev verbleven tot voor kort wilde dieren die voorheen onder erbarmelijke omstandigheden als huisdier werden gehouden. Leeuwen, tijgers en wilde honden die door Oekraïense hulporganisaties werden gered werden daar opgevangen. Maar door de oorlog waren de dieren in het opvangcentrum ook niet meer veilig. De medewerkers van de opvang vroegen de Nederlandse Stichting AAP om hulp.

"We hadden eerder al een verzoek gekregen of we wat dieren konden opnemen", vertelt Peter de Haan van Stichting AAP. "Maar toen hadden we nog geen plek – we vangen meestal dieren op van binnen de EU. Ze mochten ons uiteraard wel bellen in geval van nood."

Snackbars
Lees ook:
Snackbars kampen met hoge energieprijzen: 'Frietje wordt onbetaalbaar'

En dus kregen ze niet lang geleden een telefoontje: "Door de oorlog zouden de medewerkers van de opvang moeten vluchten en de dieren achterlaten. Dat wilde natuurlijk niemand. Dus hebben ze besloten om het risico te nemen en de dieren naar Polen te brengen. Daar nemen wij de dieren over."

Polen

De medewerkers van het Oekraïense opvangcentrum hebben de dieren in veiligheid weten te brengen en momenteel komen de leeuwen, tijgers en een wilde hond even bij in een Poolse dierentuin. "Als de dieren zijn bijgekomen dan gaan we een nieuw onderdak voor ze regelen. Twee dieren gaan naar België, een jonge tijger kan in Polen blijven en de rest gaat naar ons."

BN'ers
Lees ook:
BN'ers steken handen uit mouwen voor actiedag Oekraïne

Stichting AAP houdt zich vooral bezig met dieren die al in opvangcentra zitten. Maar ook voor 'gewone' dierentuindieren hebben in tijden van oorlog hulp nodig.

Oorlogsprotocol

In tijden van oorlog geldt er voor alle dierentuinen die zijn aangesloten bij de Europese dierentuinvereniging (EAZA) een oorlogsprotocol. "De laatste keer dat dierentuinen dit hebben meegemaakt was tijdens de Tweede Wereldoorlog", vertelt Clemont Struik, coordinator Veiligheid en Milieu van Dierenpark Amersfoort.

"De EAZA heeft een overzicht van alle aangesloten dierentuinen en kijk waar er plek is om dieren op te vangen. Er moet natuurlijk wel voor ze plek zijn."

En dat is best lastig, denk alleen maar aan de logistieke operatie. "Een olifant heb je niet zo vervoerd. En voor sommige dieren heb je ook een heel trainingsprogramma nodig om ze in rust te kunnen transporteren." Dierenpark Amersfoort heeft op dit moment nog geen aanvraag gekregen om dieren uit Oekraïne op te vangen.

Reactie Nederlandse Vereniging van Dierentuinen

De Nederlandse Vereniging van Dierentuinen laat in een reactie weten dat Nederlandse Dierenparken steun bieden waar nodig en uiteraard bereid zijn hulp te bieden. "Wij leven intens mee met de medewerkers van dierentuinen die hemel en aarde bewegen om de zorg aan hun dieren te kunnen blijven geven."

Bekijk ook:

01:20