Ga naar de inhoud
Bake4Ukrain

Jostiband organiseert 24-uursmarathon voor Oekraïne: 'Wordt een zware nacht'

Een lid van de Jostiband bij de repetitie Beeld © Hans Doderer

De oorlog in Oekraïne is ook de Jostiband niet in de koude kleren gaan zitten. Die organiseert daarom een 24 uur durende muziekmarathon om geld op te halen voor Bake4Ukrain, een goed doel waar de bandleden nauw contact mee hebben. Vanavond om 19.00 uur barsten ze los. "We staan te popelen om te beginnen."

Nadat de Jostiband negen jaar geleden twee concerten in Oekraïne heeft gegeven, heeft de band nog altijd goed contact met Arenda Vasylenko. Zij heeft de leden destijds uitgenodigd om op te treden in haar thuisland. "Daarom raakt het de bandleden ook zo erg. Ze zien nu vreselijke beelden van plekken waar ze zelf ook hebben gelopen", zegt orkestleider Lyan Verbrug tegen EditieNL. "Ze wilden heel graag iets voor de Oekraïners betekenen en dat kan nu met hetgeen wat ze het liefste doen: muziek maken."

Hebben
Lees ook:
Hebben we meer over voor Oekraïense vluchtelingen? 'Dubbele standaard'

Arenda runt in Kiev een lunchcafé met een bakkerij en winkel waar mensen met een beperking werken. Vanwege de oorlog is zij met haar man de actie Bake4Ukrain gestart. "De bakkers daar werken volop door om broden te bakken en uit te delen aan militairen en ziekenhuizen in de regio", zegt Verbrug. "Hun steunen sluit natuurlijk mooi aan bij ons, omdat wij ook werken met mensen met een beperking."

Powernap

Voor de orkestleden is het een feestje om weer muziek te mogen maken. "Door corona hebben ze lang niet kunnen repeteren en dat misten ze. Toen ze weer aan de slag konden zeiden ze na afloop: 'Wat jammer dat het al is afgelopen, ik kan nog wel uren doorgaan'", vertelt de orkestleider. "In een gekke bui stelde ik voor om een marathon te organiseren voor een goed doel en nu gaan we het dan echt doen."

Voor de orkestleden wordt het een zware nacht. "Maar mensen in Oekraïne slapen al nachten niet, dan moeten wij ons toch ook 24 uur kunnen inzetten voor hen." Worden de muzikanten toch moe, kunnen ze een dutje doen op een veldbedje. "Maar we krijgen hier allemaal zoveel energie van dat ik er alle vertrouwen in heb dat het goed gaat komen."

Optreden met de Jostiband

Tijdens de 24 uur zal het geen moment stil zijn. "Er komen ook leuke gasten langs. Zo opent Paul de Leeuw bijvoorbeeld de marathon en sluit Wolter Kroes hem morgen weer af." Ook ambassadeur Maan komt kijken. Daarnaast zijn er allerlei lokale muzikanten uit Zwammerdam om de Jostiband te ondersteunen met gastoptredens.

Vredeslied
Lees ook:
Vredeslied John Lennon klinkt in heel Europa voor Oekraïne

Om de Jostiband te steunen kun je geld doneren. Daar is al bijna 10 duizend euro mee opgehaald, nog voordat de marathon is begonnen. "Dat is toch prachtig", zegt Verbrug. Ook kun je met een donatie een verzoeknummer aanvragen of zelf optreden met de orkestleden. "Dus als je altijd al eens hebt willen optreden met de Jostiband: dit is je kans."

De muziekmarathon begint vanavond om 19.00 uur en is te volgen via een livestream.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore