Ga naar de inhoud
Giro555

Al 10 miljoen gedoneerd vóór aftrap actiedag: 'We herkennen ons in Oekraïners'

Een deel van het belpanel van de actie Stop Ebola van Giro555 in 2014 Beeld © ANP

Het duurt nog vier dagen voordat de landelijke actie voor de slachtoffers in Oekraïne wordt afgetrapt, maar er is nu al tien miljoen euro opgehaald met Giro555. Zijn Nederlanders bereid meer te doneren voor dit doel dan tijdens de voorgaande acties?

Sinds maandag kunnen mensen geld doneren en dat doen ze volop. "Het gaat heel goed", zegt Marieke van Schaik, directeur van het Rode Kruis. Maar ze zijn er nog niet. "We hebben tientallen miljoenen euro's nodig, waarschijnlijk nog veel meer."

Nog veel meer nodig

Ze legt uit: "We verwachten dat zo'n twaalf miljoen Oekraïners binnenkort humanitaire hulp nodig hebben. Als op een gegeven moment ook de infrastructuur het niet meer doet, gaan de kosten oplopen. En dan hebben we ook nog medische kosten, bevoorrading van ziekenhuizen en nog veel meer."

Speciale
Lees ook:
Speciale giro555 actiedag voor Oekraïne aangekondigd

Van Schaik merkt dat mensen bij deze actie heel betrokken zijn."We zien nu hoe solidair Nederland is met Oekraïne. Het is bijzonder dat er nu al zoveel geld is gedoneerd voordat de actiedag daadwerkelijk heeft plaatsgevonden. Er zijn ook veel mensen en bedrijven die willen helpen bij het organiseren van de actie."

Dichtbij

Hoe dat komt? "Dit is een oorlog die ons allemaal raakt. Oekraïne is dichtbij, het is een Europees land. We voelen allemaal mee net de mensen in Oekraïne die vorige week nog bij wijze van spreken net als wij een verjaardag vierden. Hoe meer je je kunt identificeren, hoe meer je wil helpen. En daar is nu zeker sprake van."

Populairste landelijke acties

Hoewel tien miljoen euro al veel geld is, is het nog maar een schrijntje vergeleken met wat andere acties in het verleden hebben opgeleverd. De drie tv-acties die het meeste opbrachten waren: 

  • Tsunami Azië: 208 miljoen euro (2004)
  • Aardbeving in Haïti: 111 miljoen euro (2010)
  • Vluchtelingen uit Kosovo: 52 miljoen euro (1999)

Vrijgevig

Lucas Meijs, hoogleraar strategische filantropie aan de Erasmus Universiteit, verwacht dat er maandag nog veel meer geld opgehaald gaat worden. "Nederlanders hebben over het algemeen een grote vrijwillige energie. Er hoeft maar iets te gebeuren en er worden acties opgericht", zegt hij tegen EditieNL.

Thomas
Lees ook:
Thomas vangt Oekraïense vluchtelingen op: 'Grote chaos daar'

Ook hebben we volgens hem een goed inlevingsvermogen. "We kunnen ons die pijn goed voorstellen en hebben daardoor een gevoel van solidariteit. Dat is op zich niet uniek voor Nederland, maar we geven al heel lang het voorbeeld. We zijn sinds de tachtigjarige oorlog al goed in het vormgeven van hulpacties."

Per doel verschillend

Hoeveel we bereid zijn te doen hangt wel af van het doel. "Het is niet zo: hoe groter de ramp, hoe meer we geven. We willen graag solidair zijn, maar het liefst als we onszelf in de slachtoffers herkennen. We geven meer aan mensen die op ons lijken en waar we ons verbonden mee voelen."

Dat wil niet altijd betekenen dat een land dichtbij moet liggen of de cultuur er hetzelfde moet zijn. "Het gaat meer om een gevoel van nabijheid. Met de tsunami waren er veel mensen die dat gevoel hadden omdat ze er op vakantie waren geweest."

Maandag

Het tv-programma Samen in actie voor Oekraïne wordt van 20.30 tot 23.00 uur uitgezonden op NPO 1, RTL 4 en SBS 6. Overdag voeren de grote radiostations al actie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore