Ga naar de inhoud
Drie verschillende soorten

Is Trix eigenlijk wel een T. rex? Amerikaanse onderzoekers twijfelen

T. Rex Trix uit het Naturalis Beeld © EditieNL

Is de T. rex wel een T. rex? Dat vragen Amerikaanse Wetenschappers zich af. Volgens een omstreden theorie die de wetenschappers publiceerden in het tijdschrift Evolutionary Biology moet de beroemdste dinosaurus in drie soorten worden verdeeld. Het kan zijn dat onze eigen T. rex genaamd Trix van Naturalis daardoor haar status verliest.

De Amerikaanse wetenschappers hebben botten van T. rex skeletten onderzocht. In het bijzonder keken ze naar het dijbeen en de tanden in de onderkaak. Omdat ze grote verschillen zagen in onder andere de grootte van de botten, willen ze de T. rex in drie soorten splitsen: Tyranosaurus imperator, Tyranosaurus regina en een soort die de naam Tyranosaurus rex behoudt.

Niet overtuigd

Volgens het onderzoek zou onze Trix in Naturalis mogelijk geen T. rex zijn. En dat terwijl de dinosaurus juist hét icoon is van het museum. T. rex-skeletten zijn namelijk erg zeldzaam.

Ook is Trix de enige van haar soort buiten de Verenigde Staten. Maar als blijkt dat Trix eigenlijk geen T. rex is maar een andere dinosoort, is hij niet zo bijzonder meer. 

Als de theorie van de Amerikaanse wetenschappers klopt, verliest de 'koning der dinosaurussen' een deel van zijn iconische status. Anne Schulp, paleontoloog bij het Naturalis is nog niet overtuigd van de theorie. "Het gaat om dramatisch kleine verschillen. Bijvoorbeeld een dijbeen dat een paar centimeter dikker is of een bepaalde T. rex die grotere hoektanden heeft", zegt Schulp tegen EditieNL.

Fossielen in een la

Dat het ene bot groter is dan het andere, is heel normaal volgens de paleontoloog. "Er zijn ook veel verschillen tussen mensen onderling, maar we zijn wel allemaal Homo sapiens. Eén soort dus." Het is volgens hem daarom lastig te bepalen of het echt gaat om verschillende soorten dinosauriërs.

Puzzel
Lees ook:
Puzzel voltooid: T.rex Trix staat rechtop

Om te kunnen achterhalen of dieren van dezelfde soort zijn, wordt gekeken of ze een goed nageslacht kunnen krijgen. "Dat is bij dieren die nu leven makkelijk te zien. Bij uitgestorven soorten wordt dat lastiger. Je kunt moeilijk wat fossielen in een la leggen en kijken of ze zich voortplanten. Dat werkt natuurlijk niet", zegt Schulp.

Verzamelterm

Stel dat Trix geen T. Rex blijkt te zijn, zou ze daardoor minder populair worden? consumentenpsycholoog Patrick Wessels denkt van niet. "Zo'n minimale soortverandering gaat er niet voor zorgen dat mensen thuisblijven", zegt hij tegen EditieNL.

T.
Lees ook:
T. rex wordt geveild: 'Er bestaan maar drie echt mooie skeletten'

Wessels denkt namelijk dat het imago van de dino niet aangetast zal worden door het onderzoek. "Voor veel mensen is de T. rex echt een begrip geworden, een soort verzamelterm voor dino's bijna. Daarom denk ik dat als de onderzoekers gelijk krijgen, iedereen het toch wel een T. rex blijft noemen."