Oorlog in Oekraïne

Waarom blijft Zelensky in Kiev? 'Belangrijk voor volk dat hij niet vlucht'

25 februari 2022 13:50 Aangepast: 25 februari 2022 16:44
President Zelensky van Oekraïne. Beeld © ANP

De Oekraïense president Volodimir Zelensky lijkt een belangrijk doelwit te zijn voor de Russen. Dat zegt niet alleen hijzelf, maar ook het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Waarom kiest hij er niet voor om Oekraïne te ontvluchten? En wat gebeurt er als de Russen hem te pakken krijgen?

Zelensky benadrukt ondanks de dreiging dat hij Kiev niet verlaat. "Wij zijn niet bang. Wij zijn nergens bang voor. We zijn niet bang om ons land te verdedigen. We zijn niet bang voor Rusland", zei hij afgelopen nacht in een videoboodschap.

Intussen gaat de strijd in Kiev door. Als de hoofdstad valt of Zelensky gevangen wordt genomen, is het volgens defensiespecialist Peter Wijninga moeilijk voor Oekraïne om oorlog te blijven voeren. "De besluitvoering is dan niet meer in handen van de regering. Het zal dan ook Poetins bedoeling zijn om zo snel mogelijk de regering omver te gooien", vertelt hij aan EditieNL.

Defensiespecialist Peter Wijninga Defensiespecialist Peter Wijninga

Strijdbaar

Wijninga verwacht dat het nog wel even duurt voor dat lukt. "De Oekraïners zullen zich echt verzetten. Kiev is een grote stad en de bevolking is strijdbaar."

Zelensky probeert ondertussen duidelijk contact te blijven houden met de bevolking. "Het belangrijkst is dat hij laat zien dat hij strijdbaar is. Een leider die op de vlucht gaat doet de soldaten de moed in de schoenen zakken. Dat telt echt mee."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oekraïense president Zelensky 'belangrijk doelwit Poetin'

In het verleden zijn verschillende leiders hun land ontvlucht toen er oorlog dreigde of uitbrak. "Kijk maar naar Afghanistan. Toen de president daar vluchtte, kon de Taliban daarna snel binnendringen. De presentatie van zo'n leider is heel belangrijk voor de motivatie."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore