Ga naar de inhoud
Staatssecretaris Sammy Mahdi

Russische studenten in Nederland vrezen voor visum

Nataliaa Zubareva, Russische student in Nederland Beeld © EditieNL

Als het aan de Belgische politicus Sammy Mahdi ligt, worden Russen voortaan geweerd uit de Europese Unie. De staatssecretaris voor Asiel en Migratie pleit voor afkeuring van visumaanvragen en -verlengingen. Mahdi wil deze maatregel invoeren voor de hele EU, zodat alle landen samen een blok vormen tegen Rusland. Het zorgt voor vrees bij Russische studenten in ons land.

In Nederland wonen zo'n 12,5 duizend mensen van Russische afkomst. Daarvan volgen 1331 studenten hier een opleiding. Nataliaa Zubareva is er daar een van. Als het aan Mahdi ligt is ook zij vanaf oktober niet meer welkom in de EU. Dan verloopt namelijk haar studentenvisum. "Ik heb mijn hele leven al gepland om in Europa te wonen en werken. Al die plannen komen dan in gevaar", zegt Nataliaa tegen Editie NL.

Geruïneerd

Nataliaa snapt waarom mensen als Mahdi de Russen willen weren uit Europa. "Maar Russische mensen hebben zelf ook last van de politiek. Bij ons hebben burgers geen invloed op politieke acties. Niemand zit te wachten op oorlog."

Russische
Lees ook:
Russische benzine boycotten? 'Ik heb een pasje dus blijf tanken'

Toen Nataliaa op haar zestiende voor het eerst in Nederland kwam werd ze verliefd op het land. Het was haar droom om ooit hier te kunnen studeren, wonen en werken. Op dit moment volgt ze een minor computerwetenschappen. "Als ik geen toekomst kan opbouwen in Nederland, zijn al mijn plannen geruïneerd. Omdat ik hier jaren voor heb gewerkt, heb ik ook geen andere plannen voor mijn leven."

Zondebok

Volgens historica en migratiedeskundige Eva Mabayoje gebeurt het vaak dat er in tijden van crisis een zondebok wordt aangewezen, in dit geval zijn dat de Russische migranten. "Het zijn individuen met allemaal andere gedachtes. Het uitsluiten gaat daarom juist zorgen voor meer spanningen."

Russische vluchtelingen weigeren aan de grenzen van de Europese Unie, mag volgens Maboyoje geen optie zijn. "Wat je rechten ook zijn, ze mogen nooit gekoppeld worden aan je nationaliteit."

Voor de acceptatie van Russische migranten onder inwoners van de EU speelt beeldvorming een belangrijke rol. "We moeten laten zien dat het niet de schuld is van alle Russen." Alleen dan voorkomen we dat zij een zondebok worden. 

Bob
Lees ook:
Bob leidt hulpactie voor Oekraïne: 'Mijn vrouw en kinderen zitten in schuilkelder'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore