Als je vanavond met je gezin aan tafel zit zal je er niet aan ontkomen: praten over oorlog. Maar hoe pak je dat aan? Je kunt niet eventjes tijdens een bord pasta het hele conflict uitleggen. "Sluit de informatie die je geeft aan op wat ze al weten."
Actrice Victoria Koblenko (zelf geboren in Oekraïne) moest vanochtend al vroeg met haar zoontje in gesprek over de oorlog in haar thuisland. Op Instagram schreef ze dat hij met allerlei vragen bij haar kwam. "Het meest surrealistische gesprek uit m’n leven volgde. Want wat zeg je als je kind vraagt 'wat is oorlog?'."

Veel ouders zullen vandaag dezelfde vraag voorgeschoteld krijgen. Het verschilt per leeftijd hoe je op die vraag in moet gaan, legt opvoedkundige Annelies Bobeldrijk van WOW! Opvoedcoaching uit aan EditieNL. "Ik heb net mijn kinderen van school gehaald dus ik ga zo eens polsen wat ze er vandaag over hebben meegekregen."
Bij kinderen jonger dan zes jaar is de kans volgens haar groot dat het onderwerp op school nog niet is besproken. "Kinderen van die leeftijd moet je ook proberen zoveel mogelijk af te schermen van dit onderwerp. Hun wereld is nog heel klein en ze kunnen het nog niet relativeren."

Zo weet een kind onder de zes jaar bijvoorbeeld nog niet hoe 'ver weg' Oekraïne is. "Ze weten niet of dat een paar kilometer is of toch wat meer. Ze kunnen het nog niet plaatsen. Als ze toch iets meekrijgen kan het een eigen leven gaan leiden." Die groep moet je dan ook zoveel mogelijk afschermen van het nieuws. "Let daar als ouder goed op. Kinderen krijgen heel veel mee. Dus zet de tv niet aan op de achtergrond als ze aan het spelen zijn. En wacht zelf even met het gesprek met je partner tot je kinderen naar bed zijn."
Op school
Kinderen die wat ouder zijn hebben het waarschijnlijk wel al besproken op school. Bij die groep moet je zorgen dat de informatie aansluit op wat zij al weten. "Het heeft geen zin om een heel verhaal op te hangen. Dus vraag eerst wat ze zelf al over de oorlog hebben gehoord. Dan weet je op welk niveau je kunt aansluiten."
Als kinderen zelf al een mobieltje hebben, weten ze waarschijnlijk nog meer. "Zij hebben misschien al filmpjes voorbij zien komen. Met die leeftijd is het belangrijk dat je samen naar de beelden kijkt. Je kunt het niet voorkomen maar je kunt wel aan je kind vragen om eens te laten zien welke filmpjes hij of zij gezien heeft. Dan kun je er daarna over in gesprek.
Meer tips over praten over oorlog zie je in het kaartje van WOW! Opvoedcoaching hieronder.