Ga naar de inhoud
Sancties

Russische benzine boycotten? 'Ik heb een pasje dus blijf tanken'

Beeld © EditieNL

Je staat er misschien niet bij stil maar dagelijks kom je – al dan niet bewust – in aanraking met heel veel Russische producten. Denk aan gas, olie of wodka. Zouden we deze producten moeten boycotten nu Rusland een oorlog tegen Oekraïne is begonnen?

Westerse landen kondigen – in reactie op de oorlog – strenge sancties aan tegen het land Rusland en hoge Russische functionarissen. Maar kan je als burger ook iets doen? Op Twitter wordt opgeroepen om niet meer bij het Russische LUKOIL te tanken. Het bedrijf heeft 75 tankstations in Nederland. 

Gaan we hier massaal gehoor aan geven? "Alleen als er heel hard campagne tegen gevoerd wordt", denkt consumentenpsycholoog Tom van Bommel. "Veel mensen ervaren het niet echt als een Russisch merk."

Alleen mensen die bewust die keuze maken en weten dat het Russisch is zullen een pomp verder rijden. "Maar in de regel werken er gewoon Nederlandse en geen Russische mensen, dus dat maakt het dat we dat dan minder snel zullen boycotten. Die associatie is niet zo sterk."

Rutte
Lees ook:
Rutte wil maximale sancties: 'Russische inval is daad van ongekende agressie'

Een boycot zal pas ontstaan wanneer er een grote roep naar is. "Dan willen mensen er nog wel weer aan mee doen. Maar in de regel zijn mensen gewoontedieren en kopen ze de producten die ze willen kopen en zullen ze dat niet bewust boycotten."

Niet duidelijk 

"We zijn ons er niet zo van bewust welke producten er uit Rusland komen", gaat hij verder. "Bij China weten we dat en die zetten het vaak ook groot op producten, maar met Rusland is dat niet zo duidelijk.

Verslaggever Lonneke Haveman sprak vanochtend consumenten bij de LUKOILpomp. "Het voelt wel krom, maar ik moet ook aan mezelf denken", zegt een man tegen onze verslaggeefster. "Ik heb een pasje dus ik blijf gewoon hier tanken. Je weet ook niet wie er achter dit bedrijf zit en of die er iets mee te maken heeft."

Een andere consument laat weten dat hij niet wist dat het Russisch was. "Als ik dat had geweten was ik wel omgereden."

Reactie LUKOIL

We beklemtonen nogmaals dat LUKOIL zich als onafhankelijk bedrijf sterk afzijdig houdt van alle politieke standpunten en dat we op geen enkel moment beïnvloed worden of onderwerp uitmaken van politieke besluitvorming.