Ga naar de inhoud
Beperkt onderzoek gedaan

Zwaartedeken voor betere nachtrust? 'Vermoeidheid neemt af'

Robin van der Kieboom van slaaplekkerder.nl Beeld © EditieNL

Om beter te kunnen slapen liggen sommige mensen tegenwoordig onder een zogeheten verzwaringsdeken. Dat zijn dekens met extra gewicht zodat het voelt als een stevige omhelzing. Zo'n deken is bedoeld om je spieren te laten ontspannen waardoor je nachtrust verbetert. Of het ook echt werkt is nog maar de vraag. "Er is nog maar beperkt onderzoek gedaan."

Een kwart van alle Nederlanders kampt met slaapproblemen. "Een zwaartedeken kun je zien als een natuurlijk slaapmiddel", zegt Robin van der Kieboom, oprichter van slaaplekkerder.nl. Hij zegt de eerste te zijn die de dekens in 2019 naar Nederland heeft gehaald. Nu verkoopt hij er zo'n duizend tot tweeduizend per maand.

Veilig  

Voor het beste effect moet de deken tien procent van je eigen lichaamsgewicht wegen. "Het is de bedoeling dat je vast komt te liggen. Je hebt dan minder bewegingsvrijheid waardoor je minder beweegt en energie overhoudt", zegt Van der Kieboom. Daarnaast veroorzaakt het gewicht op je lichaam een diepe druk, die ervoor moet zorgen dat je lichaam ontspant. Dan slaap je sneller en gaat het stressniveau omlaag.

Militairen
Lees ook:
Militairen gebruiken dit trucje om in 2 minuten in slaap te vallen

De vraag of de zwaartedekens dat effect ook echt hebben, blijft nog onbeantwoord. Volgens somnoloog Naomi van den Broek is er nog te beperkt onderzoek gedaan om goede conclusies te trekken. "Belangrijk om te weten is wel dat uit alle onderzoeken blijkt dat zo'n deken veilig is om te gebruiken", zegt ze tegen EditieNL.

Beloftes verzwaringsdekens

Verschillende winkels adverteren met de dekens, inclusief de nodige beloftes. Hema zegt dat zijn verzwaarde deken kan helpen bij het verbeteren van je slaap en het verlagen van stress, angststoornissen en paniekaanvallen. Action maakte er een zelf en zegt: het is echt een superfijn gevoel om 's ochtends dan heerlijk uitgerust wakker te worden. Ikea meldt op z'n beurt dat je je in een kalmerende cocon kan wanen, waardoor je ontspant en beter slaapt.

Behandeling

Uit sommige studies komt daadwerkelijk naar voren dat mensen er beter door zouden gaan slapen. "Er zijn bijvoorbeeld onderzoeken die laten zien dat de totale slaaptijd toenam. Eén studie laat zien dat de vermoeidheid ook afnam", zegt Van den Broek. Alleen zijn niet al deze resultaten objectief bevestigd.

Betere
Lees ook:
Betere nachtrust dankzij de slaaprobot van deze Nederlandse innovator

Van den Broek werkt in het Centrum voor Slaapgeneeskunde, waar ze zelf ook werkt met zwaartedekens. "Het is niet een op zichzelf staande behandeling, maar we gebruiken het wel als een onderdeel van een gehele aanpak."

Proef

De somnoloog gebruikt de dekens vooral bij kinderen die last hebben van bijvoorbeeld ADHD of autisme. De effecten zijn erg wisselend. "Daarom adviseren we vaak om er gebruik van te maken via een therapeut, als proef. Dan hebben de ouders nog geen uitgaven gedaan als het niet blijkt te werken."