Ga naar de inhoud
Gemeenteraadsverkiezingen

Stemmen op lokale of landelijke partij? 'Mensen willen af van het Haagse'

Foto ter illustratie Beeld © ANP

De strijd om de stem is losgebarsten, want op 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Naast de landelijke partijen wagen ook veel lokale partijen een poging om een plek in de gemeenteraad te veroveren. Deze partijen hebben geen zetel in de landelijke politiek. "Ze weten de lokale onderwerpen beter te vinden, en daarmee ook aansluiting bij de kiezer."

Een lokale partij die al jaren meegaat is Gemeentebelang Nunspeet, de partij bestaat sinds 1945. "Wat ons geheim is? We zijn geen one issue partij", zegt wethouder en lijsttrekker Mark van de Bunte. "Lokale partijen zetten zich vaak in voor één ding en halen het dan niet. Dat is natuurlijk jammer."

De inwoner staat volgens Van de Bunte voorop bij de partij. "En die inwoner kan links, rechts, progressief of liberaal zijn. Als we niet oordelen maar met elkaar samenwerken, kom je er altijd uit. Dat is de kracht van de partij en we zitten al veertig jaar onafgebroken in de coalitie."

Verkiezingsfilmpjes
Lees ook:
Verkiezingsfilmpjes gênant of briljant? 'Er zitten grenzen aan'

De lijsttrekker vindt het 'mooi om te zien' dat er veel lokale partijen zijn. "Maar het is wel belangrijk dat het niet te veel versnipperd raakt. We moeten het vertrouwen van de kiezer centraal stellen", zegt hij.

Aansluiting bij kiezer

Er zijn niet alleen veel lokale partijen, volgens Winnie Prins - voorzitter van Kennispunt Lokale Politiek Partijen en lid van Leefbaar Zwolle - doen ze het ook steeds beter. Dat komt volgens haar door verschillende dingen. "Mensen willen af van het Haagse en de landelijke partijen hebben het dan ook moeilijker tijdens gemeenteraadsverkiezingen", vertelt Prins. Daar spelen lokale partijen op in: "Die weten de lokale onderwerpen beter te vinden, en daarmee ook aansluiting bij de kiezer."

Deze
Lees ook:
Deze bekende Nederlanders sieren kandidatenlijsten raadsverkiezingen op

De lokale partijen zijn volgens de voorzitter ook een betere afspiegeling van de samenleving. "Dan hebben we het over het taalgebruik en de directheid die aansluiten bij de leefwereld van de inwoners." Ze denkt daarom dat het goed is dat zulke partijen bestaan. "De landelijke politiek kan er ook van leren: hoe je omgaat met participatie, bijvoorbeeld. Tegelijkertijd kan het ook tot versplintering leiden, wat het moeilijker maakt om te kiezen."

Haar advies? "Partijen die erg op elkaar lijken moeten de krachten bundelen en samenwerken." Daar sluit lijsttrekker Van de Bunte zich bij aan: "Waar het kan, moeten we samenwerken. Er is dan meer kans dat er daadwerkelijk iemand van de lokale partij in de raad komt te zitten."