De gemeenteraadsverkiezingen staan voor de deur en dat betekent dat de lokale partijen alles uit de kast trekken om de kiezers voor zich te winnen. Sommigen doen dat met campagnefilmpjes. Daarin zie je de gekste dingen als zelfgemaakte videoclips, doedelzakken en blote billen voorbij komen. Maar niet alle filmpjes slaan even goed aan. "Die huisgemaakte filmpjes hebben hun charme, maar er zit een grens aan."
Misschien heb je het campagnefilmpje van Lokaal Hellendoorn wel gezien. Daar zingen de partijleden een zelfgeschreven tekst op het liedje 'Zeven dagen lang'. "Dit is er echt een voor in de boekjes", zegt fractievoorzitter en lijsttrekker Annemarie Dubbink. "Eigenlijk wilden we vier jaar geleden al een campagnelied, maar toen was het te kort dag. Nu is het eindelijk zo ver."
Dubbink heeft een aantal campagnefilmpjes van de vorige gemeenteraadsverkiezingen bekeken. "Kneuterig en niet professioneel", zegt ze. "Toen dachten we: hier komt ons filmpje echt voor in aanmerking. Het is dus expres niet een heel professioneel filmpje." Zaterdag komt het 'echte' campagnefilmpje online.
Belangrijke thema's
Juist die onprofessionele filmpjes hebben zo hun charme, vindt Pelle Koppen, campagnestrateeg bij campagnebureau BKB. Maar niet alles kan volgens hem door de beugel. "Bij een campagne moet je kijken wat er speelt in een gemeente en waarom jij daar als partij de beste oplossing voor hebt."
Vaak gaat dat om belangrijke thema's als wonen. In kleinere gemeentes kan het ook gaan over dingen als een onveilig kruispunt. "Met concrete plannen die spelen in de omgeving, heb je al een voorsprong in je filmpje."
Doelgroep
Omdat er steeds meer zwevende kiezers zijn – mensen die iedere verkiezing op een andere partij stemmen – is zo'n campagnefilmpje belangrijk om aandacht te winnen, denkt Koppen. Daarbij is ook de verspreiding van het filmpje belangrijk. "Als je daar bij voorbaat al over nadenkt, scheelt dat veel. Voor elk medium zijn er weer andere regels."
Zo moet je bij elk medium nadenken over de doelgroep. "Bijvoorbeeld op Instagram en TikTok kijken andere mensen de filmpjes dan wie die naar lokale televisie kijkt. Als je dus weet wie je doelgroep is, weet je ook of een grap of boodschap goed overkomt."