Agressietraining

Korte lontjes door corona: 'Je moet werken aan de oorzaak'

22 februari 2022 12:09 Aangepast: 23 februari 2022 13:49
Foto ter illustratie Beeld © GettyImages

De gemoederen lopen sinds de coronacrisis steeds vaker hoog op: zo zien huisartsen meer agressie en zette de NS vorig jaar meer veiligheidspersoneel in. Incidenten stapelen zich op. Moeten we allemaal op agressietraining nu het einde van de coronacrisis in zicht lijkt te komen?

"De uitspattingen en corona hebben zeker met elkaar te maken", zegt psycholoog Saskia de Bel. "Er is veel opgekropt. Mensen hebben een uitlaatklep nodig en dat komt op zulke plekken tot uiting."

Negativiteit

De psycholoog merkt dat mensen gefrustreerd zijn. "Als je regelmatig uit kan en een concert kan bijwonen, heb je zo'n uitlaatklep niet nodig", legt ze uit. "Er zit allemaal negativiteit in het lichaam. Je moet je energie omzetten in positieve dingen. Maar heel veel mensen lukt dat niet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bezorger zwaar mishandeld in Hoogvliet na ruzie over pakketje

De Bel denkt dat mensen die hier last van hebben er goed aan doen om te sporten. "Je moet dansen, of boksen", geeft ze als voorbeeld.

Kort lontje

Het kan dus dat mensen door de coronacrisis een veel korter lontje hebben gekregen. "Er zijn situaties waardoor de stress bij iemand oploopt", zegt agressiecoach Mark van Dieren van React Advies & Training. "Dat is meestal een opeenstapeling van dingen. Ik had laatst iemand van een bakkerij: die werd steeds vaker boos omdat mensen hun mondkapje niet bij zich hadden."

De coaching die Van Dieren geeft kan volgens hem helpen om die agressie te verwerken. Daarbij wordt ook gekeken naar het onderliggende probleem. "Je moet werken aan waar het vandaan komt", zegt de trainer.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Agressie bij GGD-locaties: 'Schelden, dreigen en fysiek geweld'

Met een dagje coaching ben je er dan ook niet. "Het is een soort traject. We adviseren tussen de vier en de acht afspraken. Soms werken we ook met een acteur, maar het hangt heel erg van de cliënt af", zegt Van Dieren. Naast oefeningen wordt er dus ook gepraat: "Dan ga je de therapeutische kant op en geef je ze vaardigheden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore