Ga naar de inhoud
Ergernis boswachters

Tweede leven voor stormhout? 'Neem het niet mee naar huis'

Toon van Loon geeft hout een tweede leven Beeld © EditieNL

Je hebt de beelden vast en zeker voorbij zien komen: tijdens de stormenreeks hebben een hoop bomen het begeven. Het achtergebleven stormhout rapen mensen graag op om het mee naar huis te nemen, en dat is een doorn in het oog van boswachters en handhavers. "Het is belangrijk voor de biodiversiteit in het bos."

Na de stormenreeks in Nederland is er een recordaantal schademeldingen gedaan. Bij elkaar is opgeteld gaat het al om ruim een half miljard euro, blijkt uit een eerste inventarisatie van het Verbond van Verzekeraars. Veel schade aan auto's en gebouwen komt door omgevallen bomen. 

Ergernis

Het hout daarvan nemen mensen graag mee, tot grote ergernis van boswachters en handhavers. "Vanmiddag een persoon staande gehouden die zonder toestemming, een omgevallen boom van de gemeente in stukken had gezaagd en deze stukken mee wilde nemen voor eigen gebruik. Dit is niet toegestaan", twittert Handhaving Purmerend dit weekend.

Boswachter Erik de Jonge van het Brabants Landschap schrijft op zijn beurt: "Ongelofelijk!!! Stormhout gaan jatten terwijl de bomen nog links en rechts omvallen en wij met man en macht de weg vrij zagen (waar dat veilig kan)."

De Jonge ziet het vaker na een storm. "Dan duiken er mensen op die hout meenemen voor de eigen kachel. Maar het mag niet. Je neemt iets mee wat niet van jou is", zegt hij tegen EditieNL.

Maar wat gebeurt er dan wel mee? "In de regel is het zo dat we het meeste stormhout laten liggen", vertelt boswachter Stella Verkroost van Staatsbosbeheer. "Het gaat in een bos vaak om dusdanig kleine aantallen dat het niet rendabel voor de industrie is om ze eruit te halen. Daarnaast is niet al het stormhout geschikt om iets nieuws van te maken."

Biodiversiteit

Daarom laten ze het hout meestal liggen. "Bossen kunnen dit prima zelf oplossen. Een boom heeft een belangrijke functie om de biodiversiteit te behouden. Er kan van alles op het hout groeien, zoals mos en paddenstoelen. Ook kunnen er kleine dieren schuilen."

Ruim
Lees ook:
Ruim half miljard euro schade door stormen, bedrag kan verder oplopen

Daarnaast is een omgevallen boom voor de natuur een rijke voedingsbron. "Op meerdere plekken in Nederland, bijvoorbeeld hier in Breda, zijn hoge zandgronden. Die bevatten niet veel voedingsstoffen. De omgevallen bomen bouwen door de jaren heen voedingsstoffen op en kunnen die doorgeven."

Tweede leven

Wel haalt Staatsbosbeheer soms zelf bomen weg, bijvoorbeeld om ruimte te maken voor andere bomen. "In dat geval wordt gekeken hoe we het hout op een zo duurzaam mogelijke manier kunnen inzetten. Dat kan zijn voor meubelhout, pallets of toepassingen in de bouw, maar ook voor vezelhout waar weer papier en karton van wordt gemaakt."

Storm
Lees ook:
Storm verwoest twintig graven in Esbeek: 'De ravage is niet te overzien'

Zo kan het hout zomaar terechtkomen bij Toon van Loon van Mobiele Houtzagerij Van Loon. "Door de omgewaaide bomen krijg ik nu ook veel belletjes en ik verwacht dat het nog drukker zal worden", vertelt hij aan EditieNL.

Kwaliteit

Stormhout is echter niet altijd bruikbaar. "Het breekt niet altijd goed af, of de boom is rot vanbinnen. Maar vaak kan ik nog wel een deel gebruiken om er een mooie plank van te maken."

Mensen vinden het fijn als hout een tweede leven krijgen, denkt hij. "Het heeft een emotionele waarde, het doet iets met de mens. Stel, opa heeft ooit een boom geplant en de kleinkinderen willen er iets nieuws van laten maken, dan kan dat. Ik kom dan langs met de machine en maakt er een veranda van. Maar ook een stuk hout met boomschors aan de muur is in trek. En borrelplanken met een logo erin."

Slachtoffers
Lees ook:
Slachtoffers storm Eunice: drie mannen (44, 50, 52) en een vrouw (60)

Van Loon werkt ook samen met gemeenten. "Zo heb ik een paar jaar terug voor de gemeente Amsterdam een grote boom in stukken gezaagd. Wel driehonderd mensen kwamen daarop af. Ze wilden allemaal een stuk hout. Er was zelfs een iemand die een plank voor in bad wilde, om op te kaarten. Dat had ik nog nooit gehoord, maar het is dus allemaal mogelijk."

Bron: EditieNL