Ga naar de inhoud
Dingdong

Visdeurbel in Utrecht gaat weer aan: 'Speel dit jaar deurbelbingo'

De sluis moet handmatig worden opengedraaid Beeld © Visdeurbel.nl

Het is misschien wel de meest interactieve slowtv die je kunt bedenken: de livestream van de onderwatercamera bij de Weerdsluis in Utrecht. Iedereen die een vis voorbij ziet zwemmen kan op de deurbel drukken. De sluiswachter draait de sluis dan open zodat de vis door kan zwemmen. Na een succesvol eerste seizoen wordt de deurbel vrijdag weer in gebruik genomen.

Maar liefst 440 duizend mensen keken afgelopen jaar naar de livestream op YouTube van de visdeurbel. Honderdduizend keer werd er daadwerkelijk op de digitale deurbel gedrukt. "De deurbel is echt een groot succes", zegt stadsecoloog Anne Nijs tegen EditieNL. 

Vanuit de hele wereld wordt er naar de livestream gekeken. Elke keer wanneer er een vis ligt te wachten – en iemand ziet dat – kan er op de deurbel worden gedrukt. "De sluiswachter krijgt die melding binnen en zal dan de sluisdeur handmatig opendraaien." 

Utrechtse
Lees ook:
Utrechtse visdeurbel stopt maar komt volgend jaar terug

In het vaarseizoen gaat de sluis vaker open. "Maar juist in het vroege voorjaar zwemmen veel vissen stroomopwaarts om eitjes te gaan leggen in de Kromme Rijn. De sluis is dan vaak dicht. Op deze manier helpen de we vismigratie."

Omdat de deurbel zo'n groot succes is heeft hij een upgrade gekregen. "We hebben dit jaar de camera op een andere plek gehangen waardoor het beeld nu wat beter is. En mensen kunnen visdeurbelbingo spelen." Je kunt dan op een bingokaart afstrepen welke vissen je al voor bij hebt zien zwemmen.

Wil je zelf kijken naar de livestream of meespelen met de bingo? Kijk dan op de site van de visdeurbel.

De bingokaart kun je hier bekijken.

Visdeurbel
Lees ook:
Visdeurbel weggelachen als 1 aprilgrap: 'Mensen geloven niks meer'