Ga naar de inhoud
Holland Heineken House

Geboortesteden huldigen sporters: 'We willen Irene in het zonnetje zetten'

Inge Schouten organiseert de huldiging voor Irene Schouten Beeld © EditieNL

Geen tocht door de grachten, maar een klein onderonsje voor familie: de huldiging van de medaillewinnaars is net als de Spelen zelf zonder publiek. De spelers die vandaag terugkomen uit Peking krijgen een kleine huldiging op Schiphol. Kunnen ze bij thuiskomst in hun woonplaats of geboorteplek nog een feest verwachten?

Tijdens de vorige edities van de Winterspelen vierden medaillewinnaars hun overwinning op een podium voor een grote mensenmassa. Dit jaar is het Holland Heineken House een 'geplaceerd evenement' waar voornamelijk familieleden van de sporters vanuit hun stoel de sporters zullen toejuichen. In het Hilton op Schiphol worden vanmiddag onder anderen Irene Schouten, Kjeld Nuis en Ireen Wüst gehuldigd.  

Olympisch
Lees ook:
Olympisch kampioene Schouten draagt vlag 'Vogelnest' binnen

Maar blijft het daarbij? Of kunnen de sporters hun medaille ook nog aan het grote publiek laten zien? In Wervershoof – waar Irene Schouten opgroeide – zijn ze druk met het organiseren van een plaatselijke huldiging. "Vrijdag is de huldiging van Irene in een grote zaal voor de inwoners van Wervershoof", zegt organisator Inge Schouten – die overigens geen familie is.

Irene Schouten

"We willen haar echt ruim een uur huldigen. Iedereen die wil krijgt dus de kans om Irene in het zonnetje te zetten. We hebben een vergunning binnen en we verwachten dat er duizend bezoekers komen."

Heerenveen

Irene Schouten zit dus wel goed. Maar hoe zit het met de andere medaillewinnaars? In Heerenveen wonen meerdere sporters. De gemeente laat aan EditieNL weten dat ze nog aan het onderzoeken zijn of ze de sporters kunnen huldigen.

"Vrijwel iedereen woont hier, Ireen Wüst al twintig jaar. Alleen Sjinkie Knegt niet. We zouden graag een centrale huldiging doen maar dat wordt lastig. We gaan er wel aandacht aan besteden maar dat kan ook op een andere manier dan met een huldiging."

Standbeeld

Ook al wordt Ireen Wüst niet in haar huidige woonplaats gehuldigd, in Goirle – waar ze is geboren – kan ze wel een hoop aandacht verwachten. "Wij hebben haar in 2018 een standbeeld aangeboden en dat komt ze op 21 mei onthullen", laat een woordvoerder weten. "Haar nieuwe medailles nemen we dan ook mee."

Nederland
Lees ook:
Nederland eindigt als zesde op medaillespiegel Spelen

Schaatser Thomas Krol – die goud won op de duizend meter – kan ook rekenen op een huldiging in zijn geboorteplaats Deventer. "Wij gaan hem huldigen", laat een woordvoerder weten. "Maar we weten nog niet hoe, waar en wanneer."

Alle sporters die niet een eigen huldiging krijgen kunnen vanavond hun medaille laten zien in het Holland Heineken House op Schiphol. De beelden daarvan zijn vanavond hier te zien.