Posttraumatische stressstoornis

PTSS-klachten door huilbaby: 'Je hoort het geschreeuw zelfs als hij niet in de buurt is'

21 februari 2022 12:04 Aangepast: 22 februari 2022 10:57
Lotte heeft een huilbaby Beeld © EditieNL

Bij het horen van de term PTSS denk je al gauw aan mensen met een oorlogstrauma of misbruikslachtoffers. Maar ook het hebben van een huilbaby kan een posttraumatische stressstoornis opleveren. "Het gehuil sluipt je ziel in."

Er moet meer aandacht komen voor de klachten waar ouders van huilbaby's mee kampen, zeggen deskundigen in het AD. De bekende 'roze wolk' is voor hen vaak ver te zoeken. "Onze dochter huilde 20 van de 24 uur per dag, een jaar lang", vertelt Lotte Olde Olthof aan EditieNL. "We moesten haar continu bij ons houden. Pas na lange tijd kwamen we erachter dat er een medische reden voor was. Mijn dochter had chronische oor- en keelonsteking."

Paniekaanvallen

Het huilen heeft een enorme impact op Lotte gehad. "Ik kreeg paniekaanvallen en een heel gejaagd gevoel in mijn lijf. Ik ben ook in de ziektewet beland." Lotte volgt nu een opleiding om ook andere ouders te helpen.

Huilbaby

Naar schatting is zo'n tien procent van alle pasgeborenen een huilbaby. Een baby wordt officieel zo genoemd als deze minstens drie weken lang, drie dagen in de week, drie uur per dag huilt.

Lichaam blokkeert

Aline Tjepkema kan erover meepraten. Haar oudste dochter – nu zeven jaar – heeft ruim acht maanden gehuild. De reden bleek een koemelkallergie. "Op dag tien kwam ik erachter dat ik een postnatale depressie had. Bij de geboorte van mijn zoontje kwamen we erachter dat ik PTSS had van mijn eerste kind. Ik was niet meer in staat om iets te doen. Mijn hele lichaam blokkeerde."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Als je partner wordt beschuldigd van #MeToo: 'Ik heb er PTSS aan overgehouden'

Inmiddels gaat het steeds iets beter. "Ik ben er redelijk overheen, ik ben ook aan het afbouwen met de medicatie. Maar ik schrik nog steeds als ik een baby hoor huilen."

Klachten

Dat is niet gek, vertelt Jose Kardol van Steunpunt Huilbaby's aan EditieNL. Een baby die de hele dag krijst doet iets met je psyche. Heel veel ouders lopen trauma's op."

Zo'n trauma uit zich in verschillende soorten klachten. "Ook al ben je niet in de buurt van het kind, dan hoor je het nog steeds. Je kunt een druk voelen op je borst, en stress." Zelf heeft Kardol ook een huilbaby gehad. "Inmiddels is mijn kind vijf, maar als hij begint te huilen heb ik nog steeds een gevoel van agressie en irritatie. Het gehuil sluipt je ziel in."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Christine Quinn uit Selling Sunset openhartig over PTSS na bevalling

Het wordt tijd dat dit erkend wordt, vindt Kardol. "Veel instanties sturen je weg. Daardoor wordt je eigen gevoel niet bevestigd. Bij mij is de band met m'n kind zelfs verstoord." Terwijl er methodes zijn die werken. "Bijvoorbeeld EMDR-therapie."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore