Ga naar de inhoud
Twee doden

Storm na storm doet bomen sneuvelen: 'Net dat ene zetje'

Beeld © EditieNL

Storm Dudley is pas net gaan liggen en nu wordt ons land alweer geteisterd door Eunice. We gaan van storm naar storm, want waarschijnlijk volgt er maandag weer een. De kans bestaat dat veel bomen zo'n reeks stormen niet overleven. Dat is voor ons een groot gevaar: twee personen overleden vanmiddag door omgevallen bomen.

Omgewaaide bomen hebben vandaag al twee mensen het leven gekost. Op de Aalsmeerweg bevrijdde de brandweer vanmiddag een persoon die onder een boom terechtkwam, maar het slachtoffer overleefde het niet. In Diemen kwam een boom op een auto terecht, de brandweer laat weten dat een persoon in de auto hierdoor overleed.

Wortels

Boswachter Harco Bergman van Staatsbosbeheer houdt zijn hart vast. Hij vergelijkt de omstandigheden met 1990 en 2007, toen in het Kuinderbos in Flevoland – waar hij boswachter is – veel bomen sneuvelden door storm. "De bodem is nat en dan kunnen de wortels zich minder goed hechten."

Als er meerdere stormen achter elkaar zijn, vormt dat volgens Bergman een probleem. "Als het bij één storm blijft, krijgen de wortels van de boom tijd om te herstellen. Meerdere stormen kunnen net het zetje geven waardoor een boom omvalt", zegt hij tegen EditieNL. "Als bomen zijn aangetast door schimmels zie je dat niet aan de buitenkant. Bij een storm vallen ze als eerste om."

Derde
Lees ook:
Derde dode door storm Eunice, weer in Amsterdam

Als er storm op komst is, wordt er extra goed op de bomen gelet. Bergman: "Gisterochtend hebben we preventief nog een boom gekapt die langs de weg stond. En als bomen door een storm in tweeën gaan groeien, dan halen we die ook weg zodat-ie niet na de storm alsnog omvalt."

Preventief ruimen

Toch gaat het tijdens stormen regelmatig mis, blijkt wel uit de twee dodelijke slachtoffers in Amsterdam. Moeten we niet meer bomen preventief weghalen? Rijkswaterstaat doet dat in elk geval niet. "Je weet niet welke boom het gaat betreffen", legt een woordvoerder uit.

"Zelfs gezonde bomen kunnen nu omwaaien. We hebben wel een groenbeleid waarbij we het hele jaar door bijvoorbeeld ongezonde bomen weghalen om risico's te beperken. Het enige wat we nu kunnen doen is ervoor zorgen dat de omgevallen bomen zo snel en veilig mogelijk weggehaald worden."

Schade
Lees ook:
Schade op een rij: dak ADO Den Haag weggewaaid, bomen omgevallen

Dat zegt ook woordvoerder Aldert Blaas van ProRail. "Het rooien van bomen valt onder het vaste onderhoud waarmee we zo veel mogelijk hinder proberen te voorkomen. Zo zijn we het hele jaar bezig met groen. We halen ongezonde bomen of bomen die te dicht langs het spoor staan weg", laat hij weten. "Maar met deze storm kan het zelfs zijn dat gezonde bomen omwaaien. Daarom ligt het treinverkeer ook stil."