Eunice

Vandaag windstoten tot 140 km/uur: 'Alsof iemand van 80 kilo op je gaat liggen'

17 februari 2022 17:01 Aangepast: 18 februari 2022 00:12
Vandaag raasde storm Dudley over het land Beeld © ANP

Nu storm Dudley is gaan liggen, kunnen we ons opmaken voor de volgende. Vandaag krijgen we namelijk te maken met storm Eunice, en die is met windvlagen van 140 kilometer per uur nog heftiger. Hoe voelt zo'n harde windstoot?

De afgelopen dagen hadden we al te maken met windstoten van meer dan 100 kilometer per uur, maar vandaag worden ze dus nog harder. Ze kunnen een grote impact hebben op je lichaam als je buiten bent, vertelt hoogleraar aerodynamica Leo Veldhuis.

"Met een windsnelheid van 140 kilometer per uur gaat om een kracht die ongeveer te vergelijken is met je lichaamsgewicht. Dus een persoon van zo'n 80 kilo krijgt ruwweg te maken met een kracht van 80 kilo. Alsof iemand met dat gewicht op je gaat liggen", legt hij uit aan EditieNL.

Windstoten

Een windstoot is een vlaag die niet langer dan 20 seconden duurt. We spreken van een zware windstoot wanneer die harder dan 75 kilometer per uur gaat. Een zeer zware windstoot gaat harder dan 100 kilometer per uur.

Bron: Buienradar

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Storm Eunice morgen veel heftiger dan Dudley: code oranje in heel het land

Daar komt nog iets bij: je evenwicht is er niet op voorbereid. "Als je ineens te maken krijgt met een windvlaag, en je zwaartepunt is niet op tijd verplaatst, dan waai je om. Daarom zijn die windstoten ook gevaarlijker. Op een constante tegenwind kun je voorbereid zijn. Op een plotselinge stoot is dat lastig."

Meteoroloog Maurice Middendorp van Buienradar beaamt dat. "Windstoten zorgen voor meer schade door de plotselinge klap die je krijgt." 

Ontstaan windstoten

Windstoten kunnen verschillende oorzaken hebben, vertelt Middendorp. "Ze ontstaan onder andere door wrijving met de aarde. Boven in de lucht waait het harder dan dicht bij de grond. Daardoor ontstaat turbulentie. Hoe ruwer het aardoppervlak, hoe heftiger de windstoten." Ook bij rustiger weer kunnen windstoten ontstaan.

Per plek kan de windkracht bovendien zeer verschillen. "Als je heel hoog gaat is de wind harder. Dat zie je bijvoorbeeld ook aan vliegtuigen. Als ze wind mee hebben, kunnen ze hard terugvliegen. Aan land is de wind zachter omdat die afremt door de aarde."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore