Chevrolet Caprice Classic

Rick maakte iconische auto van Johnnie Flodder na: 'Mensen toeteren me na'

19 februari 2022 11:00 Aangepast: 19 februari 2022 12:19
Rick van Stippent bij de nagemaakte Chevrolet van Johnny Flodder Beeld © EditieNL

Zevenhonderd uur heeft Rick van Stippent eraan gewerkt. Met een knalroze buitenkant en groene leren bekleding vanbinnen heeft de 29-jarige man de iconische Chevrolet Caprice Classic-cabrio van Johnnie Flodder tot in detail nagemaakt. Hij wordt op straat dan ook volop herkend. En deze Flodder-Chevrolet is lang niet de enige auto die zo karakteristiek en beroemd is.

"Als klein mannetje keek ik al naar Flodder en was het mijn droom om ooit in dezelfde auto te rijden als Johnnie. Die droom is nu werkelijkheid geworden", vertelt Rick aan EditieNL.

Exacte replica

Na tien jaar gezocht te hebben naar de perfecte Caprice Classic, vond Rick hem  in Duitsland. "Het was precies de Caprice Classic uit 1973 die ik zocht." Nog zonder de auto in het echt gezien te hebben, kocht hij de Chevrolet over de telefoon. "Gelukkig is de auto nog in goede staat. Hij had een goede basis om op verder te bouwen."

Na zeven weken was de Chevrolet omgetoverd tot een exacte replica van de auto van Johnnie Flodder. "Nu kan ik er echt de straat mee op en ga ik lekker genieten van de mooie auto."

Aandacht 

Al zullen het geen rustige ritjes worden. Zo wordt er regelmatig naar hem getoeterd, maken mensen foto's en filmpjes als hij langsrijdt en staan er regelmatig hordes mensen om de auto heen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bridget staat oog in oog met 'ma Flodder'

Rick vindt het niet gek dat de auto zoveel aandacht krijgt: "Het is denk ik de bekendste auto van Nederland." Als het aan hem ligt, behoort Flodder dan ook tot een belangrijk stuk Nederlandse geschiedenis. "Ik denk dat het zo populair was, omdat het een herkenningspunt is geweest voor veel mensen. Ze lieten echt zien hoe de maatschappij in elkaar stak, maar dan natuurlijk aangedikt."

Iconische auto's

Zoals deze cabrio zijn er meer auto's uit films en series die beroemd zijn geworden. Denk bijvoorbeeld aan de Astin Martin DB5 uit James Bond, KITT uit Knight Rider en Herbie uit The Love Bug.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Back To The Future: DeLorean onthult dit jaar een elektrische auto

Casting

Filmauto's worden heel zorgvuldig uitgekozen, zodat ze perfect bij de verhaallijn en personages passen, weet Henno van Bergeijk, eigenaar van Car Casting Holland. Hij zorgt ervoor dat de match perfect is.

Samen met de cameraman, regisseur en artdirector bekijkt Van Bergeijk welke auto het beste past bij de film of serie. "We kijken dan naar het personage, de tijd en sfeer van de film. Op basis daarvan stellen we vast welke auto we willen. Die ga ik vervolgens zoeken."

Buurman

Vaak heeft hij de auto zelf staan in zijn zaak, anders gaat hij op zoek bij een autodealer of liefhebber. Op dit moment heeft hij een auto klaar staan voor de Netflixserie The Crown. "Maar de meeste verzoeken krijg ik voor politieauto's en Ferrari's. Daar krijg ik soms wel vijf aanvragen per dag voor."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore