Regenwaterverspilling

Een cocktail met regenwater? 'Logisch om het te gebruiken'

05 maart 2022 14:00
Nienke Binnendijk, directeur BlueCity Rotterdam Beeld © EditieNL

Een cocktail gemaakt van regenwater klinkt misschien gek, maar kan wel. Het is een van de initiatieven van een groep Rotterdamse ondernemers. Zij vinden dat er te veel regenwater in het riool belandt, terwijl het voor nuttige dingen gebruikt kan worden. Om ervoor te zorgen dat het regenwater goed terecht komt, moet er een regenwaterwet komen vinden de Rotterdammers.

Jaarlijks valt er zo'n 850 liter regen per vierkante meter. Dat komt neer op zo'n veertig emmers water. Een groot deel daarvan belandt in het riool. Volgens de ondernemers moet daar dus verandering in komen. "Op veel plekken is het namelijk heel logisch om regenwater te gebruiken", zegt de directeur van BlueCity Nienke Binnendijk.

Lekker biertje

Het vervallen zwembad Tropicana in Rotterdam is omgetoverd tot BlueCity. Een 'binnenstad' waar ondernemers met duurzame ideeën elkaar kunnen ontmoeten en samenwerken. Op het dak van de 'binnenstad' valt zo'n drieduizend kubieke liter water. "We vroegen ons af wat we daarmee kunnen doen. Daarom hebben we dertien ondernemers uitgenodigd die expert zijn op het gebied van water", zegt Binnendijk tegen EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Deze voordelen brengt het opvangen van regenwater met zich mee

De ondernemers hebben een installatie gemaakt waardoor regenwater drinkbaar wordt. Een cocktail gemaakt van regenwater is daardoor helemaal niet zo'n gek idee. "Dat water is zachter dan het leidingwater en kan daarom prima gebruikt worden voor een cocktail. Je krijgt er ook een lekker biertje van."

Regenwaterwet

Om nu massaal regenwater te gaan drinken is nu ook niet de bedoeling. Het is voor de ondernemers meer een speelse actie om te laten zien wat er allemaal mogelijk is. "Maar daar waar het slim is om te doen, bijvoorbeeld op campings, moeten we het zeker doen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit bier wordt van regenwater en dennennaalden gebrouwen

Om op landelijk niveau te regelen wat we doen met ons regenwater, is het volgens de directeur een goed idee om een regenwaterwet te introduceren. "Met de wet moet geregeld worden waar schoon water nodig is en waar vies water hoort. Het is bijvoorbeeld toch bizar dat we schoon water gebruiken om ons toilet mee door te spoelen?"

Winst

Hydroloog Niko Wanders legt uit waarom we landelijk nog geen regenwater gebruiken: "Het schone regenwater belandt in het riool waar het vermengd wordt met afvalwater. Als je het dan wil gebruiken, moet het helemaal gefilterd worden. Daarom gebruiken we veel drinkwater."

Als we het regenwater willen gebruiken, moet het riool worden opgesplitst. Dan kan regenwater apart worden gehouden en is het sneller schoon om te gebruiken. "Dat regelen kost veel tijd en geld, maar is op de langere termijn winstgevend."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Regenwater opvangen? Zo bespaar je tientallen euro's

Zo kan de rioolheffing omlaag en besparen we kosten op het zuiveren van water. "In België is het al verplicht om bij nieuwbouwhuizen het regenwater op te vangen. Dat wordt dan gebruikt voor het doorspoelen van het toilet en de wasmachine.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore