Ga naar de inhoud
Versoepelingen

Carnavalstoerist moet thuisblijven: 'Vier het boven de rivieren'

Carnaval in Venlo Beeld © Lucienne Sijben

Goed nieuws gisteren tijdens de persconferentie van minister Kuipers. Carnaval mag gevierd worden. Maar wel dicht bij huis in het café. Randstedelingen die naar Den Bosch of Venlo afreizen kunnen beter thuisblijven. Waar kan de carnavalstoerist nog terecht?

"Corona is niet weg, verre van. Denk daar bijvoorbeeld aan als je carnaval viert", zei minister Kuipers gisteren tijdens de persconferentie. "Vier het in je eigen omgeving, ga lekker naar het café, maar mijd grote menigten." Het is dus niet de bedoeling dat carnavalsvierders van boven de rivieren afreizen naar het zuiden om daar met groten getale het feest te vieren.

Nigeriaanse
Lees ook:
Nigeriaanse artiest maakt carnavalskraker met Afrikaans tintje: 'Gek op Brabant'

Ook de organisatie van het Brabants carnaval, waaronder de veiligheidsregio, de Carnavals Federatie en Horeca Nederland laten weten carnaval alleen met mensen uit de regio te willen vieren. "Dankzij de huidige versoepelingen kunnen we toch iets van dat feestgevoel met elkaar gaan delen. En dat gaan we zoveel mogelijk lokaal doen, als Brabanders onder elkaar", schrijven de voorzitters in een statement

"Dat is anders dan dat we gewend zijn. Want in Brabant zijn we bourgondisch en gastvrij en verwelkomen we met liefde iedereen die kennis wil maken met onze rijke tradities. Hopelijk kunnen we vanaf volgend jaar de poorten weer wijd openzetten."

Ondernemers
Lees ook:
Ondernemers verwachten extra groots carnaval: 'Voelt als een bevrijdingsdag'

Volgens carnavalshistoricus en voorzitter van de Brabantse Carnavalsfederatie Rob van de Laar hoef je als carnavalsvierder niet perse af te reizen naar het zuiden voor het feest. "Er kan net zo goed boven de rivieren carnaval worden gevierd. Je hoeft daarvoor niet naar Den Bosch, Breda, Sittard of Maastricht", zegt hij tegen EditieNL.

Groenlo

"Zelf vier ik heel mijn leven carnaval in Oeteldonk (Den Bosch), maar ik ben ook weleens in Groenlo naar carnavalszittingen geweest en dat waren ook hartstikke mooie carnavalsfeesten."

Toch zijn het vooral de steden onder de rivieren die echt bekend staan om carnaval of Vastenavond. "Ondanks dat er ook boven de rivieren carnaval wordt gevierd, zien we toch dat carnavalstoeristen naar het zuiden trekken. Steden als Sittard, Venlo, Den Bosch, Bergen op Zoom, Breda en Maastricht hebben toch naam gemaakt, juist omdat het feest er soms al eeuwenlang wordt gevierd."

Toch zijn er ook genoeg steden en dorpen boven de rivieren waar het feest ook gevierd wordt. Bijvoorbeeld in Rutten in de Noordoostpolder. Carnavalsvereniging De Leut d'elvers zet dit jaar gewoon in op een volledig programma laat Thijs Sijtsma, secretaris van de vereniging en adjudant van Prins Waterpas de 60e, weten. "Dit jaar hebben we er extra veel zin in. Je hoort om je heen toch wel geluiden: 'we gaan er een feestje van maken'. En dat wordt het ook. We verwachten toch wel dat mensen zich dit jaar helemaal uitdossen en extra in de feeststemming zijn."

Pas
Lees ook:
Pas na persconferentie inkopen voor carnaval: 'Mensen willen het zeker weten'

Carnavalstoeristen die niet naar Brabant of Limburg afreizen zijn welkom in Rutten. "Op zaterdag 26 februari begint het met de optocht van 31 wagens. Er komen normaal zo'n 500 mensen op af. Voor de carnavalstoerist is ook nog plek hoor. Misschien is het een andere beleving dan ze gewend zijn, maar het carnavalsgevoel is ook zeker hier te krijgen."

'Carnavalsgevoel toewensen'

Al zou het volgens hem helemaal mooi zijn als carnavalsvierders het dichter bij huis gaan vieren. "Het zou fijn zijn als carnaval door heel 't land doorbreekt. Ik zou namelijk iedereen het carnavalsgevoel toewensen."