Ga naar de inhoud
Testen voor toegang

Testen voor een concert: niet iedereen vindt 1G een goed idee

Foto ter illustratie Beeld © ANP

Vanaf 25 februari nemen we afscheid van veel coronamaatregelen, maar de 1G-regel komt erbij. Je hebt dan een negatief testbewijs nodig voor evenementen met meer dan 500 bezoekers. Daar is niet iedereen blij mee. Voor de evenementensector is het een tegenvaller, ondanks dat de regel niet gaat gelden voor buitenevenementen. "Angst voor groepen met meer dan vijfhonderd mensen is wat ons betreft onterecht." Wat zijn de voor- en nadelen van 1G?

Geen anderhalve meter afstand en mondkapjes meer vanaf volgende week vrijdag. Ook vervalt het coronatoegangsbewijs in de huidige vorm, met de 3G-regel. Dat gaat minister Ernst Kuipers vanavond bekendmaken bij de persconferentie. De evenementensector viert alleen nog geen feest. Zij blijven met de 1G-regel in hun maag zitten, die in plaats van 3G gaat gelden bij evenementen op binnenlocaties met meer dan 500 bezoekers.

Testen voor Sting

Evenementenorganisatie MOJO ziet het nut van die maatregel niet in. "We zijn blij dat we weer open mogen, maar we denken dat 1G er zo snel mogelijk weer af moet", zegt directeur Ruben Brouwer. "Wij zijn de enige branche die er mee te maken heeft. In een feestcafé met maximaal vijfhonderd man mag je hossen zonder test, maar ga je naar een concert van Sting moet je wel iedereen testen."

Akkoord
Lees ook:
Akkoord over versoepelingen: mondkapjes blijven in ov en vliegtuigen

Uit de fieldlab-onderzoeken van vorig jaar heeft de evenementenorganisator kunnen concluderen dat het aantal contactmomenten bij concerten en festivals niet groot is. "Je bent vooral met vrienden, langdurig contact is klein. Angst voor groepen met meer dan vijfhonderd man is wat ons betreft dus onterecht", zegt Brouwer tegen EditieNL.

Berend Schans, directeur van Branchevereniging poppodia en -festivals, maakt zich ook zorgen over de maatregel. "We zijn bezorgd over de vraaguitval die 1G gaat veroorzaken." Want veel mensen hebben geen zin om zich te laten testen, denkt hij, wat tot minder bezoekers zou kunnen leiden.

Kwetsbare gezondheid

Onderzoeker Niek Mouter van de TU Delft denkt niet dat Testen voor Toegang bijdraagt aan het laaghouden van de ziekenhuisopnames, want het zijn vooral de jongeren die evenementen bezoeken. "Maar het argument blijft wel bestaan dat het aantal besmettingen bij 1G-locaties lager is. Voor mensen met een kwetsbare gezondheid is het dus veiliger", meent hij.

MOJO:
Lees ook:
MOJO: 'Blij met versoepelingen, maar 1G-beleid disproportioneel'

Volgens Mouter zullen kwetsbare mensen nu een evenement eerder afslaan, omdat de kans aannemelijk is dat er besmettelijke mensen rondlopen. Door iedereen vooraf te laten testen, is die kans veel kleiner. "De vraag is: wat vind je belangrijker? Dat mensen zonder testen naar een evenement kunnen of dat het voor mensen met een kwetsbare gezondheid ook toegankelijk is?"