Ga naar de inhoud
Hoempapa

Nigeriaanse artiest maakt carnavalskraker met Afrikaans tintje: 'Gek op Brabant'

Het nieuwe nummer van Samuel heet Hoempapa Beeld © YouTube still

Als artiest maakt Samuel Okonkwo doorgaans vooral afropop. Maar sinds hij in 2010 vanuit Nigeria naar Oosterhout verhuisde heeft hij er favoriete genre bij: carnavalsmuziek. Zijn nieuwe nummer Hoempapa is een combinatie van die twee stijlen. "Ik wil Brabant trots maken."

Toen Samuel – artiestennaam Sam Dutchy – twaalf jaar geleden naar Nederland verhuisde voor de liefde, raakte hij al gauw verknocht aan carnaval. "We wonen in een huis waar de parade elk jaar langskomt. Dan nodigen we vrienden uit om hier te komen kijken. Ik ben verliefd geworden op de traditie", vertelt Samuel aan EditieNL.

Mix

Als artiest maakt hij vooral afropop. Maar hoe langer hij in Nederland woonde, hoe beter hij wist dat hij ook iets met Nederlandse carnavalsmuziek wilde doen – al dan niet met Afrikaanse invloeden.

Ondernemers
Lees ook:
Ondernemers verwachten extra groots carnaval: 'Voelt als een bevrijdingsdag'

Hij werkte hiervoor samen met C.V. de Gierboys, drie Nederlandse mannen die meer carnavalsnummers op hun naam hebben staan. "Ze hebben mij benaderd via Instagram. We hebben heel erg gelachen tijdens het maken van dit nummer."

Het is overigens niet het eerste Nederlandse lied dat Samuel heeft gemaakt. Eerder bracht hij het nummer Worstenbroodje uit. "Iedereen is gek op het lied. Zo zijn de jongens van C.V. de Gierboys ook bij mij terechtgekomen."

Creativiteit nodig

Het is volgens Samuel niet makkelijk om deze twee genres te combineren. "Maar met een beetje creativiteit en hulp van producers is het gelukt. Als je eenmaal begrijpt hoe Nederlandse muziek werkt, wordt het makkelijker."

In de toekomst hoopt hij nog meer Nederlandse muziek te maken. "Ik voel me onderdeel van het land. Ik hou van de cultuur en de mensen om me heen. Ik wil Brabant trots maken."