Ga naar de inhoud
Mishandeling

Cancelcultuur: Lil Kleine steeds meer geboycot

Beeld © ANP

Spotify verwijdert de muziek van Lil Kleine uit alle door het platform gemaakte afspeellijsten. Ook hebben meerdere radiozenders vandaag bekendgemaakt zijn muziek te boycotten. Dit weekend doken er beelden op waarop vermoedelijk is te zien hoe Jorik Scholten, zoals de rapper eigenlijk heet, zijn vriendin mishandelt. Toch kwam hij lang met zijn gedrag weg en staan veel samenwerkingen – zoals die met zijn platenlabel – nog steeds. Hoe werkt de cancelcultuur?

Hoewel Lil Kleine al vaker in opspraak is gekomen, werden zijn samenwerkingen tot dusver niet stopgezet. Tot nu toe blijft het slechts bij NPO, FunX en 100%NL.

Ali,
Lees ook:
Ali, Marco en Jeroen gecanceld: 'Reden om vriendschap te verbreken'

Sony, de platenmaatschappij van Lil Kleine, heeft nog geen reactie gegeven omtrent de samenwerking. "Onbegrijpelijk", vindt imagodeskundige Bart Maussen. "Ik begrijp niet waarom ze dat niet hebben gedaan. Ze zullen vast hoofdpijn hebben van deze man, want ze moeten nu wel iets doen. Sony is een goed bedrijf met een goede reputatie en iemand als Lil Kleine kan deze reputatie omver stoten."

"Ook al kost het een bedrijf als Sony heel veel geld om te cancelen: als je het niet doet is het nog kostbaarder, want dan heb je een slechte reputatie en wil niemand meer met je samenwerken."

Gecancelde BN'ers

  • Bilal Wahib werd gecanceld na het aanmoedigen van een minderjarige om zijn geslachtsdeel te laten zien op social media. Zijn platenlabel Top Notch stopte de samenwerking en hij werd verbannen van Instagram
  • Ajax-directeur Marc Overmars werd gecanceld door zijn eigen club. Na berichten over seksueel grensoverschrijdend gedrag en dickpics werd hij ontslagen bij Ajax.
  • Marco Borsato & Ali B werden massaal gecanceld na de TVOH-onthullingen. Muziekzenders besloten hun muziek niet meer te draaien, Marco's wassenbeeld werd uit Madame Tussauds gehaald en diverse samenwerkingen werden stopgezet.
  • Jeroen Rietbergen moest naar aanleiding van de schandalen rondom The Voice afscheid nemen van de Edwin Evers Band.

Cancelcultuur

Cancellen is het 'cultureel boycotten' van een persoon, vertelt mediawetenschapper Simone Driessen van de Erasmus Universiteit. "Hier is sprake van als een (kleine) groep in de maatschappij zegt: we gaan iemand publiekelijk terecht roepen en tijdelijk wegspelen. Iemand wordt aan de schandpaal genageld."

Dit gebeurt bijvoorbeeld omdat mensen vinden dat het gedrag van de betreffende persoon niet door de beugel kan. "Het gevolg is dat muziek niet meer gedraaid wordt, spullen uit de handel worden genomen en samenwerkingen worden dus stopgezet. De media spelen hier een belangrijke rol bij. Die kunnen het standpunt versterken."

Strafbare feiten

Vaak gebeurt het bij mensen waarvan duidelijk is dat zij strafbare feiten hebben begaan, zoals bij seksueel grensoverschrijdend gedrag. "Maar waarom Lil Kleine nog niet gecanceld is, is mij niet helemaal duidelijk. Misschien omdat we nog volop in het proces zitten."

"Toch is er altijd nog een groepje fans die de persoon waar het om gaat blijft supporten. "Maar dat maakt uiteindelijk voor het cancelen niets uit: de groep die cancelt is meestal groter dan de groep die het voor de bekendheid opneemt."

Gelekte
Lees ook:
Gelekte camerabeelden vermeende mishandeling door Lil Kleine zijn van eigen huis