Ga naar de inhoud
Mogelijke versoepelingen 25 februari

Ondernemers verwachten extra groots carnaval: 'Voelt als een bevrijdingsdag'

Directeur Thijs de Kort van brouwerij Swinkels Family Brewers staat in de startblokken Beeld © EditieNL

De timing had niet beter gekund: het lijkt erop dat er op 25 februari versoepeld wordt. Het kabinet wil dat er die dag een einde komt aan maatregelen zoals de anderhalve meter afstand en het maximumaantal van 500 personen bij evenementen. Vieren we dit jaar met carnaval de bevrijding? "Mensen willen extra gek doen."

Binnenkort kunnen we mogelijk weer genieten van gekke kostuums, feestmuziek en borrels tijdens carnaval. Hoewel minister Ernst Kuipers nog geen beloftes wil doen over de versoepelingen, bereiden brouwerijen, kroegen en feestwinkels zich al voor op een extra groot feest.

Versgetapt bier

Zo ook brouwerij Swinkels Family Brewers, die veel aanvragen van horecaondernemers verwacht. "We rekenen erop dat we alle zeilen bij moeten zetten om aan die vraag te kunnen voldoen", zegt directeur Thijs de Kort. "Als de restricties los worden gelaten, voelt dat wel een beetje als een bevrijdingsdag. Niet alleen een vrolijk moment voor mij privé, maar ook zakelijk. Daar mag op geproost worden.”

Hoe
Lees ook:
Hoe gaat carnaval er straks uitzien? 'Hopen dat zitplicht grote evenementen nog verdwijnt'

Ook bierbrouwerij AB InBev draait al op volle toeren. "Onze brouwerij in Dommelen zelfs 24/7", zegt woordvoerder Wilco Heiwegen. "We gaan de komende weken hard werken, want we willen dat iedereen straks van een versgetapt biertje kan genieten."

Panterprint

Astrid Hoofs van carnavalswinkel P.W. Hoofs in Den Bosch voelt een last van haar schouders vallen. Ook zij vindt: "Carnaval voelt dit jaar als een bevrijdingsdag. Iedereen hier is vrolijk en als je de winkel inloopt voel je het meteen: het gaat echt gebeuren." Vooral de panterprintjes verkopen erg goed dit jaar. "Ik denk dat mensen extra gek willen doen en panter is natuurlijk lekker fout."

Toepasselijk

Dat de versoepelingen samenvallen met carnaval is eigenlijk heel toepasselijk, zegt cultuuronderzoeker Peter Jan Margry. "Carnaval is van origine een bevrijding uit het dagelijks leven, waarbij mensen zich losmaken van functies en rang, iedereen feest met elkaar", legt hij uit aan EditieNL.

De maatregelen hebben geleid tot minder contact tussen mensen en juist daarom gaat carnaval voelen als bevrijding, denkt Margry. "Als je weer met veel mensen samen kan hossen, knuffelen en feesten wordt het een soort Bevrijdingsdag."